„Ukrajna most csak saját magára számíthat”

„Ukrajna most csak saját magára számíthat”

Most kaptam a hírt, hogy az orosz erők már Csernobilban az atomerőmű közelében támadnak

- mondta az Alfahírnek a Kijevben született, de Budapesten élő Bogdan Gomilko.

Egész nap sokan keresték, főleg a Kelet-Ukrajnai területeken élő rokonai, barátai. Tőlük tudta meg, hogy az oroszok rakétákkal támadják a repülőtereket, a katonai és ipari célpontokat.

Folyamatosan semmisítik meg az infrastruktúrát. Kijevből is olyan híreket kaptam, hogy orosz katonai helikopterek repülnek mindenfelé. Én nem tudok civil áldozatokról, de már most nagyon sok ukrán katona vesztette életét.

Bogdán Gomilko szerint a NATO-tól és az Európai Uniótól legfeljebb fegyvereket és lőszert, illetve védelmi eszközöket kaphat Ukrajna, de a nyugat részéről nem számít katonai beavatkozásra.

Ukrajna most csak saját magára számíthat. Senki nem hiszi, hogy a NATO katonai erőt alkalmazna, ugyanakkor az elmúlt időszakban valóban érkeztek fegyverek NATO-tagországoktól. Amerika, Kanada, Anglia, de még a szintén NATO-tag Észtország is szállított ide eszközöket

- tette hozzá Bogdán Gomilko.

Úgy látja, messze nem olyan megosztott az ukrán társadalom a mostani konfliktusban. Szerinte nagyon sok orosz anyanyelvű gondolja úgy, hogy Oroszország agresszív politikát folytat, és a jelenlegi helyzetben elutasítják Putyin terjeszkedését.

Még a szakadárnak nevezett Luhanszk és Donyeck megyékben is sokan ellenzik az orosz beavatkozást, nem beszélve azokról az orosz katonákról, akik az ukrán hadseregben szolgálnak

- hívta fel a figyelmet Bogdán Gomilko.

Az ukrán férfi úgy látja, Moszkva és Vlagyimir Putyin elsődleges célja a szétesett Szovjetunió befolyásának visszaszerzése nemcsak Ukrajnában, hanem a Baltikumban is.

Putyin olyan bábkormányokat akar, mint a fehérorosz Lukasenka. Nem véletlen, hogy Fehéroroszország felől is érkeztek orosz erők ukrán területre

- közölte Bogdan Gomilko.