Bojkottálták a fideszesek az offshore-mutyit vizsgáló bizottságot

Volner János, az albizottság jobbikos elnöke megállapította, a testület ülését nem lehet megtartani, miután sem a kormánypárti képviselők, sem a meghívottak

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere, Habony Árpád és a grúz-izraeli származású Michaeli Shabtai sem vettek részt.

Az albizottsági ülésen az előterjesztett napirend szerint az offshore cégek letelepedési kötvényből származó bevételeivel foglalkoztak volna.

Volner János, az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: a letelepedési kötvény üzletben több milliárd forint nyereséget realizáló vállalkozásoknak a tulajdonosi hátterét, ezeknek a mozgatórugóit a Jobbik és a gazdasági bizottság ellenőrző albizottsága közösen szeretné kivizsgálni.

"Láthatóan jó kapcsolat"

Az ellenőrző albizottság elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy a válasz nélkül maradt kérdéseiket írásban juttatják majd el a kormányhoz, az offshore cégek tulajdonosaihoz és Habony Árpádhoz is, aki Volner János szerint láthatóan jó kapcsolatokat ápol ezekkel az üzletemberekkel.

Az Alfahír kérdésére a képviselő azt mondta, óriási üzlet rejlik a kötvények mögött, ugyanis az állam 300 ezer eurót kap kölcsön 5 évre, s ezek után a közvetítő cégek 29 ezer eurót kapnak. A magyar államnak ugyanakkor 5 év után vissza kell adnia a teljes összeget a Magyarországon letelepedő külföldieknek, tehát végeredményben az offshore cégek járnak jól az ügyletenkénti 9 milliós haszonnal.

Szélkakas

Volner János közölte: a magát nemzetinek mondó Orbán-kormány offshore-cégeket támogató gyakorlatát a Jobbik nem tudja támogatni. Ráadásul -jegyezte meg- a magáncégekkel történő százmilliárdos offshore-üzletelést úgy végzik, hogy Simor András MNB-elnöki ideje alatt még ők is offshore-lovagokat emlegettek.

A Jobbik alelnökét két héttel ezelőtt választották meg az ellenőrző albizottság elnökének, és múlt héten már össze is hívta a tagokat, hogy vizsgálják meg a gyanús ügyleteket. A nemzeti párt elnöke március 15-én jelentette be, hogy „tavaszi antikorrupciós hadjáratba” kezdenek.