Bor, blues és naplementevadászat - Tállyán pénteken debütál a Kerekdomb Fesztivál

Nem kell egy évet várni a következő Völgyre - csak nyugat helyett kelet felé kell indulni.



Ha lelkes lokálpatrióták összefognak tapasztalt, profi rendezvényszervezőkkel, és mindezt egy egyedülállóan szép természeti adottságokkal bíró, sőt, még remek borokat is szülő vidéken teszik, akkor abból általában elég menő dolgok szoktak születni. Ilyennek ígérkezik a Tállyáért Egyesület és a Művészetek Völgye csapatának közös munkájából megszülető Kerekdomb Fesztivál is.

Aki volt már a Völgyben, az tudja, micsoda varázsa tud lenni annak, ha egy fesztivál színhelye nem egy hatalmas, üres parlag, hanem egy élő, lüktető település. Ahol nem csak az italpultoknál, de a helyi kiskocsmában is ihatunk egyet, és nem csak a hozzánk hasonló illuminált nagyvárosi népekkel, de az élő helytörténelemkönyvként működő Pista bá'-val, vagy a falu egyetlen rockerével is koccinthatunk a napfelkeltére. Annak ismerős lehet az az érzés is, amikor a betondzsungelbe visszaérve máris elkezdi vágni az ember a centit a következő Völgyig. Nos, idén ez a centi jóval rövidebb lesz. A tokaji borvidékhez tartozó Tállyán ugyanis mindezt átélhetjük - és még nagyszerű tokaji borokkal is leöblíthetjük a kulturális élményeket.

Azokból pedig lesz bőven. Délelőttönként a korán kelő gyerekek figyelmének lekötését "Ringató foglalkozások" veszik le a másnapossággal küzdő szülők válláról. Délután már csúszhat egy kis bor az irodalom mellé Varró Dániel és Molnár Krisztina Rita társaságában. Péntek este a Kiscsillag és a Belmondo, szombaton a Budapest Bár, vasárnap Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint húzza a talpalávalót a bor mellé. Szombaton egy jó fröccs társaságában elindulhatunk a "Teljesség felé" Weöres Sándor, Szalóki Ági, Szirtes Edina és a Kaláka társaságában. Szintén kihagyhatatlannak tűnik pénteken a Grunting Pigs, szombaton pedig Mr. Jambalaya & Champ Matt késő esti szemináriuma a bor és a blues rejtelmes kapcsolatáról. Akárcsak a Virtuózók ifjú hangszerbűvölő mestereinek koncertje szombat délután.

A kultúrtúladagolást a tállyai borospincékben kezelhetjük, sőt, "naplemente vadászatra" is mehetünk a szőlőtőkék között.



Mi a következő két napra áttesszük székhelyünket Tállyára, és ígérjük, megírjuk majd, milyen gyümölcsöt hozott az irodalom, a blues és a bor násza, meddig jutottunk a teljesség felé vezető úton, és sikerült-e levadásznunk a naplementét.

Mindazt, amit elfelejtettünk megemlíteni ebben a cikkben, megtalálják a Kerekdomb Fesztivál honlapján.