Omikron: Boris Johnson arra kéri a briteket, hogy aki tud, dolgozzon otthonról

Omikron: Boris Johnson arra kéri a briteket, hogy aki tud, dolgozzon otthonról

Érvénybe lépett hétfőn Angliában az a kormányzati útmutatás, amely otthoni munkavégzést javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges - írja az MTI.

Boris Johnson miniszterelnök múlt szerdán, a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján ismertette az új ajánlást, hangsúlyozva: az iránymutatást a koronavírus nemrégiben azonosított omikron változatának felbukkanása indokolja.

A jogilag nem kötelező hatályú kérés Angliára vonatkozik. Az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - már érvényben van hasonló útmutatás.

Boris Johnson hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy lassítsa az omikron vírusváltozat terjedését, és időt nyerjen ahhoz is, hogy minél többen megkaphassák a koronavírus elleni oltás emlékeztető és hatáserősítő harmadik dózisát.

A brit kormányfő az otthoni munkavégzésre szóló ajánlás érvénybe lépése előtt néhány órával, vasárnap este tartott televíziós beszédében bejelentette, hogy a kormány példátlan mértékben felgyorsítja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának mielőbbi beadását célzó kampányt, és már e hónap végére - az eredeti célkitűzésnél egy hónappal korábban - minden angliai felnőttnek lehetősége lesz az emlékeztető  oltás beadatására.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi, vasárnap esti adatai szerint az Egyesült Királyság egészében átlépte a 40 százalékot azoknak a felnőtteknek az aránya, akik már megkapták a harmadik oltási dózist.

Ez azt jelenti, hogy országszerte 23,1 millió embernek adták be eddig a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját.

  • Az első adagot a lakosság 89,1 százaléka,
  • az első két dózist 81,3 százalékuk kapta meg.

Az otthoni munkavégzést javasló útmutatás érvénybe lépése előtt kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban.

Angliában a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben eddig is kötelező volt a maszkviselés. A pénteken érvénybe lépett intézkedés ezt a kötelezettséget terjeszti ki.

Szerdától a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott, illetve a brit kormány által elismert külföldi oltási igazolást, vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell majd felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Az új intézkedések szigora mindazonáltal meg sem közelíti az egy évvel ezelőtt érvénybe léptetett korlátozásokét.

Tavaly karácsony előtt a brit kormány több angliai országrészben, köztük Londonban és tágabb környékén a legmagasabb szintű járványkészültséget léptette érvénybe.

Az akkori intézkedés értelmében az érintett térségekben be kellett zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek. A nem egy háztartásban élők nem találkozhattak zárt belső terű helyiségekben, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhatott egymás társaságában. Ezeket a korlátozásokat az idén nyáron szinte teljesen feloldották.