Négy nyomozást is indítottak a Borkai Zsoltot érintő ügyekben

A kormányközeli Magyar Nemzet értesülései szerint a volt győri polgármestert és más személyeket érintő feljelentések alapján három különböző nyomozást folytat a rendőrség. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)

hűtlen kezelés és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozásokat, iratokat, dokumentumokat foglalt le.

Mint ismert, az önkormányzati választás előtt egy héttel "az ördög ügyvédje" című blog kirobbantotta Borkai Zsolt szexbotrányát, és korrupcióval is megvádolta az újraválasztására készülő győri polgármestert.

Az egyik feljelentő Tényi István volt, aki úgy fogalmazott, hogy Borkai, barátja és ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán, valamint a győri Audi-földek adásvétele köré csoportosuló ügyeket egyesítették. Ebben az NNI korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályának kiemelt ügyek osztálya nyomoz ismeretlen tettes ellen. Az Magyar Nemzet szerint azonban a hatóság továbbra is három különböző ügyszámon tartja nyilván a nyomozásokat.

A negyedik ügyben – amelyet szintén az NNI vizsgál – Borkai és Rákosfalvy sértett. Itt több gyanúsított is van, köztük Póczik József korábbi válogatott labdarúgó, ugyanis a gyanú szerint a szexbotrányt kiváltó videóval megzsarolták a politikust és a jogászt. 

Orbán szerint Borkai a legoptimálisabb döntést hozta

A tegnapi kormányinfón a miniszterelnököt Borkai Zsoltról is kérdezték, amelyre a kormányfő úgy reagált:

kétségtelen, hogy olyat láttak a választók Borkai Zsolt ügyében, amit nem kellett volna látniuk, aminek nem kellett volna megtörténnie.

Véleménye szerint ugyanakkor bizonytalan, hogy ennek az ügynek mennyire volt komoly politikai következménye az önkormányzati választásokon. 

A legkönnyebb az lenne, ha azt mondanám, hogy ennek nagy jelentősége volt. De nem gondolom ezt. Az ellenzék ahol jobb jelölteket állított, jobban érvelt, mint mi, ott nyert. Nem érdemes más aktusokkal megmagyarázni a vereséget.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy véli, helyes döntés volt, hogy Borkai Zsolt nem lépett vissza, mert akkor most Győrnek szocialista polgármestere lenne.

Ha Borkai visszalépett volna, akkor elvette volna a lehetőségét, hogy az emberek a vele kapcsolatban ismertté vált információ ismeretében döntsenek. A demokrácia szabályait illetően Borkai a legoptimálisabb döntést hozta. A Fidesz szempontjából nem biztos” 

– jelentette ki Orbán Viktor.

Győrben január 26-án azért tartanak időközi választást, mert az október 13-án megválasztott polgármester, Borkai Zsolt lemondott tisztségéről.