Óriási öngólt lőtt Orbán: 814 millióval egy Fidesz-közeli iroda a börtönbiznisz rekordere

Óriási öngólt lőtt Orbán: 814 millióval egy Fidesz-közeli iroda a börtönbiznisz rekordere

Érzékeny területre tévedt a kormánypropaganda amikor azt akarta boncolgatni, hogy kik azok a „sorosista” ügyvédek akik a magyar börtönökben ülő rabok kártérítéseire specializálódtak.

Mert véletlenül kiderült, hogy valójában leginkább magukra lőttek.

Ugyanis hiába vett óriási lendületet a semmiből jött, alapjaiban értelmetlen és megtévesztő kampány a börtönbizniszről, egy ilyen jó üzletből a Fidesz-közeli körök sem szeretnek kimaradni.

A rabok kártérítési perei ugyanis garantált győzelmet ígértek, gyakorlatilag csak alá kellett íratni a fogvatartottakkal az ügyvédi meghatalmazásokat, és jött is a pénz. Ez az az ügyvédi magatartás, amitől most minden fideszes megmondóember fel van háborodva, ha kamerát lát.

Átverés: Orbán Viktor adott kártérítést a raboknak, most meg eljátssza, hogy ez nem helyes

2016. október 25-én döntött úgy a Fidesz-KDNP, hogy törvénybe foglalja a rabok kártérítését. Hiába szavazott ellene a Jobbik, és hiába tartózkodott a többi ellenzéki erő is, a kormánypártok vitát nem ismerve szavazták meg a törvénymódosítást, melynek értelmében naponta 1200-1600 forintot fizetett a magyar állam minden olyan rabnak, aki sérelmezte fogvatartási körülményeit.

A recept egyszerű: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015-ben kimondta, hogy a magyar börtönök igénytelensége és zsúfoltsága az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján jogsértő, így innentől kezdve minden ebben érintett rab pert indíthatott, amit meg is nyert. Az ügyvédek pedig sikerdíjként részesedést kértek a pénzből, így win-win szituációba kerültek, a magyar adófizetőket leszámítva mindenki jól járt.

És ennek az egész börtönbiznisznek, amiről Orbán Viktor és a teljes magyar kormány több év cinkos hallgatás és együttműködés után hirtelen felháborodással kezdett beszélni, egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda az élharcosa.

Ráadásul mindez a kormánypárti Origó cikkéből derül ki, ugyanis ők "valahonnan" megkapták a teljes listát arról, melyik iroda hány ügyben járt el, és mekkora kártérítési összegeket harcoltak ki. S bár ők Magyar György cégére voltak kíváncsiak (ők második helyezettként 544 milliót pereltek ki), az első helyezettről gyanús módon megfeledkeztek írni.

Ez ugyanis a dr. Mohácsi Ügyvédi Iroda, ami

1880 ügyben 814 millió 580 ezer 718 forintot perelt ki a magyar államtól.

Az Átlátszó járt utána annak, hogy az emberemlékezet óta fideszes vezetésű debreceni önkormányzatnak és cégeinek évtizedek óta dolgozó, sőt a legutóbbi időkig a város helyi választási bizottságát is vezető Mohácsi Ferenc debreceni ügyvédi irodájáról van szó. 2010-ben Kósa Lajos, a város akkori polgármestere a közgyűlés előtt is megemlítette róla, hogy “járt már el az Önkormányzat megbízásából például munkaügyi kérdésekben”.

Tehát az eset rendkívül kínos a Fidesz szemszögéből, hiszen a rekorder még csak nem is egy balliberális, vagy ha úgy jobban tetszik „sorosista” ügyvédi iroda lett, hanem egy olyan, ami régi és kiváló, bizalmi munkakapcsolatban állt a kormánypártokhoz köthető legfontosabb politikai vezetőkkel.

És ez már tényleg kimagyarázhatatlan.

Ráadásul a börtönbiznisszel kapcsolatos harc már az elejétől fogva sem volt korrekt: 2016-ban ugyanis az Orbán-kormány maga vállalta a kártérítések kifizetését egy törvénymódosítással, cserébe azért, hogy a rabok ne a strasbourgi emberi jogi bíróságon nyerjenek a magyar állammal szemben.

Most mindössze ezeket a „hazai” kifizetéseket függesztették fel. Ugyanakkor ez sem fog mást eredményezni, mint hogy a rabok újra az uniós bírósághoz fognak fordulni, és a korábbinál is több pénzt fognak nyerni, amiket az Orbán-kormány vezette magyar államnak kötelező lesz kifizetnie. Mindez azt jelenti, hogy az egész ügy egy politikai kampány, amivel még több pénzt fogunk veszíteni: megoldást csakis az emberi jogi egyezmény felmondása, vagy a börtönkörülmények javítása jelenthet, semmi más. Az átverésről itt írtunk bővebben.

(Frissítés: A debreceni önkormányzatnak semmilyen kapcsolata nincs a "börtönbizniszben" érintett helyi ügyvédi irodával - állítja a városháza sajtóirodája)