Akkora földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát, hogy a horvátoknál is lehetett érezni

Akkora földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát, hogy a horvátoknál is lehetett érezni

Bosznia-Hercegovinát csütörtök reggel 4,7-es erősségű földrengés rázta meg az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) mérése szerint - írja az MTI.

A rengés epicentruma Mostar településtől 24 kilométerre volt északnyugatra, fészke pedig 5 kilométeres mélységben.

A földrengést Szarajevóban és Zenicán is lehetett érezni, valamint Horvátországon belül Splitben, Dubrovnikban és Makarskában úgyszintén.

Károkról egyelőre nem érkezett bejelentés, de további utórengésekre számítanak.

5,7-es erősségű földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát péntek este, meghalt egy 28 éves nő

Pénteken késő este 5,7-es erősségű földrengés volt Bosznia-Hercegovinában az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet mérése szerint - írja az MTI. A földrengés következtében egy 28 éves nő meghalt, miután a Mostar alatt fekvő Stolacban szikla zuhant egy házra. Kórházba vitték, de ott már nem tudtak segíteni rajta.

Áprilisban egy 5,7-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a térséget. Annak epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre volt északkeletre, öt kilométeres mélységben. A Mostartól délre fekvő Stolac városban szikla zuhant egy lakóházra, emiatt egy 28 éves nő súlyosan megsérült és a kórházban meghalt.

A Balkán-félszigeten gyakran előfordulnak földrengések. Horvátország középső részét 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, akkor hét ember meghalt és több száz ház megrongálódott. Ugyancsak komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.