Bőven akad gond a déli határainkat védő rendőrök felszerelésével

Kényelmetlen és a lábat feltörő, össze-vissza számozott bakancsok, eltörő tonfa, a világháborús színvonalat idéző pisztolyok.

„Bumszlitalpú okádék”

A rendőrségnél még 2010-ben rendszeresítették a 10M egységes rendészeti gyakorló öltözetet és bakancsot. Az újítás meglehetősen felemásra sikerült, legalábbis ez derült ki a lapunknak névtelenül nyilatkozó egyenruhások elmondásaiból.

A felszerelés messze leggyengébb része az Ipoly Cipőgyár által gyártott bakancs. A rendőrök nekünk csak főként „bumszlitalpú okádék” jelzővel illették. Aki tehette, inkább vett magának saját pénzből használható, kényelmes bakancsot.

A legnagyobb problémájuk az vele, hogy rendkívül kényelmetlen, a bőr kemény, hosszabb viselés után erős lábfájást okoz, feltöri a lábat.

10M bakancs

A rendőrök a bevetési ruhától sincsenek elájulva. A nadrág a combon egészen a térd alatti részig párnázott. Ez még jó is lehetne, hiszen védi a lábat, csakhogy a nyári kánikulában nem túlságosan praktikus. A szellőzés hiánya miatt számos esetben gennyes keléseket okozott a viselő bőrén.

A tapasztalatok alapján készítettek olyan nyári könnyített zubbonyt és nadrágot, amikben már nincsen szivacsbélés, ezeket viszont sikerült össze-vissza számozni. Akadt olyan rendőr, aki a szabónál igazítatta magára, mert ugyan az általa igényelt méretet kapta, csak éppen az nagyjából két számmal volt nála nagyobb és úgy festett benne, mint amikor egy kisfiú felölti az apja ruháit.

A ’70-es években gyártott pisztolyok

A rendőrségnél még mindig nagy számban alkalmazzák az 1963-ban rendszerbe állított PA-63-as pisztolyokat.

A konstrukció az 1929-ben gyártásba vett német Walther PP (Polizeipistole) magyar koppintása. Az előző rendszerből örökölt pisztoly már a ’90-es években is reménytelenül elavultnak számított.

Tárkapacitása kicsi, mindössze 7 darab, gyenge, 9×18 mm-es Makarov lőszer fér bele, ami már a vicc kategóriába tartozik manapság. Mivel átlagban 40 éves fegyverekről van szó, a tárfeszítő rugók már sok esetben teljesen elfáradtak, ezek cseréje pedig nem folyamatos. Egy esetleges tűzharc esetén így a fegyver könnyen elakadhat. Bevett gyakorlat, hogy a tárakat úgy próbálják kímélni, hogy kevesebb lőszert táraznak be.

Manapság a vicc kategóriájába tartozik a PA-63

A váltótípusból, a P9RC-ből nincs elég

A PA-63-asok teljes lecserélése már évtizedek óta napirenden van. A Honvédségnél meg is történt, de a rendőrségnek nem jutott elég az új, a ’96-ban megjelent váltótípusból a P9RC-ből. A FÉG által gyártott pisztoly ugyan minden paraméterében messze felülmúlja elődjét, de azért korszerűnek manapság már nehezen nevezhető.

Legnagyobb hibái között tartják számon, hogy nehéz és olcsó, gyenge minőségű anyagokból készült.  

Nem feltétlenül örvend a legnagyobb népszerűségnek a rendőrök körében, bár szerencsésebbnek mondhatja magát, akinek már ilyen jutott.

P9RC sem mai darab

A környező országokban a PA-63-hoz hasonló fegyvereket már régen kivonták a rendvédelmi szervek eszköztárából. Az osztrák rendőrök például Glock-17-es maroklőfegyvert használnak, de a szlovák, szerb, vagy akár román egyenruhások is hasonló kategóriájú fegyverekkel állnak nap, mint nap szolgálatban. Igaz, hogy nálunk is rendszerben van szerény mennyiségben pár korszerű pisztoly, mint például a Jericho 941F, vagy a már említett Glock-17, de ezekből csupán a tiszteknek jut.

Használhatatlan pisztolytokok

Az állomány jelentős része nem igazán kedveli a kiosztott „kutyafülnek” vagy „elefántfüles szarnak” csúfolt bőr pisztolytokokat. Így inkább szintén saját pénzen vásárolt magának valamilyen lényegesebben praktikusabb gyorstokot.

Elavult tokok, P9RC-hez és PA-63-hoz

Világháborút idéző elemlámpák

Magam is meglepődtem, amikor az egyik rendőr megmutatta, hogy milyen elemlámpával szerelték fel őket. Ilyen lapos, kocka elemlámpát legutoljára keresztapám kezében láttam valamikor a 80-as években, amikor lementünk a borospincéjébe, állítása szerint a németek hagyták ott valamikor 1944 vége felé. Mondanom sem kell, hogy nem volt egy reflektor. A lapunknak nyilatkozó rendőr a kincstári „kocka vartáját” saját költségén már régen lecserélte egy a kornak és a rendvédelmi feladatok ellátásához megfelelő taktikai zseblámpára.

A szerencsésebb rendőröknek jutott még Mag-lite rúdlámpa. De már ez sem mai darab, a led technológia fejlődésével mind mérete miatt, mind fényerőben elavulttá vált.

Gázóra leolvasó lámpának is csúfolják

Térdig érő esőköpeny

A rendőrségi esőköpenyek (esőgallér) beszerzésénél sem voltak a legkörültekintőbbek a szervek. Igaz, legalább nem ázik át, de csupán térdig ér, így gyakorlatilag használhatatlanok. A víz a köpenyről a rendőrök nadrágjára folyik, így aztán szépen elázik a lábszáruk. Ez nyáron sem igazán kellemes, pláne hideg időben.

Eltörik a tonfa

A készenléti rendőrség nagy számban használja a Csehországból beszerzett úgynevezett Eurotonfát. Az elnevezés csalóka, mert valójában műanyagból készült eszközről van szó. Legnagyobb hibája, hogy alacsony hőmérsékleten rideggé válik, és könnyen eltörik. Bár ez sem mindig igaz, mert akadt olyan, akinek a nyári kánikulában törött darabokra. Elődjéhez, a lényegesebben jobb minőségű ASP tonfához képest egy silány, olcsó tömegtermék.

Silány Eurotonfa

40 éves sisak is akad

Volt olyan rendőr, akit néhány éve még a Néphadseregből jól ismert 70M rohamsisakkal szereltek fel a készenléti rendőrségnél. Az elmúlt bő 40 évben a sisak bélésének szivacsai annyira elöregedtek, hogy homokként porladtak szét. Szerencsére a röszkei balhénál már nem használtak ilyen sisakokat. A 2006 után rendszeresített bevetési sisakok és páncélok már lényegesen magasabb színvonalat képviselnek. Ezeket azonban különösen vidéken, nem névre szólóan osztották ki, hanem alegység készletet képeztek, így pedig igazából senki nem vigyázott rájuk.

PASGT sisak használatban

A magára valamennyire is adó rendvédelmi szerveknél már régen az amerikai filmekből jól ismert PASGT kevlár, golyó és- repeszálló sisakokat használják. Nem véletlen, hogy a TEK emberei is ilyenekben vonultak fel Röszkén. Igaz ez legalább már rendőri egységeknél is rendszerben van, csak éppen nincsen belőle elég. A készenléti rendőrségnél osztályonként kb. 15 darab, ha van belőle.

D.J.F.