A Bozsik Stadion 189 millióért kap fűnapoztatót

A Bozsik Stadion 189 millióért kap fűnapoztatót

A Bozsik Aréna gyepe 189,2 millió forintért kap napoztató rendszert – írja a 24.hu – s ugyan a közbeszerzési dokumentumokban az általános „fotovoltaikus lámparendszer” megnevezést használják, valójában azonban nem hagyományos világításról van szó, hanem fűnapoztatásról.

A közbeszerzést kiíró Nemzeti Sportközpontok olyan „Hibrid Lighting Rig” rendszerre kért ajánlatokat, amely legalább 2041 négyzetmétert fed le, hibrid üzemmóddal működik, nyommentes gyepgumival és könnyített alumínium tartószerkezettel rendelkezik, írja a portál. Mindennek nyertese a budapesti E-Sports Management Kft. lett. Palettájuk igen színes, ugyanis részt vettek a Groupama Aréna fejlesztésében, jelenleg a Puskás Stadion, Kaposvári Stadion, DVTK Stadion, Bozsik Stadion, Sóstói Videoton Stadion fejlesztésében működnek közre.

A gyep egyébként 28,4 millió forintért kap pályatakaró fóliarendszert a fóti Agrolánc Kereskedelmi Kft. jóvoltából, a pályakarbantartó eszközöket pedig Csányi Sándor cége, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató Kft. szállítja 100,3 millióért.

Mint emlékezetes, még 2014-ben jelentették be, hogy egy évvel később elkezdődik a Bozsik-stadion rekonstrukciója, ennek vége 2016. 

A stadion helyén épülő komplexumra eredetileg 5 milliárd forintot szántak, azonban több mint kétszer ennyiért találtak kivitelezőket. A Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. 11,7 milliárd forintért vállalta a megbízást. S míg előbbi tulajdonosa Orbán Viktorral egy páholyból nézett meccset, utóbbié jelenleg is üzleti kapcsolatban áll Tiborcz Istvánnal.
Tavaly áprilisban egyébként a kormány újabb egymilliárd forintot csoportosított át a Bozsik beruházására, ezt szeptemberben újabb egymilliárd követte. Az Átlátszó cikke szerint a 17 milliárdot is meghaladhatja a végső költség.