Brüsszel utcáin ezrek, Washingtonban százak álltak ki Ukrajna mellett

Brüsszel utcáin ezrek, Washingtonban százak álltak ki Ukrajna mellett

Az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulója megmozgatta és demonstrálásra sarkallta az Oroszország agresszióját elítélőket.

Ezrek tüntettek Brüsszel utcáin az ukrajnai orosz invázió ellen tiltakozva szombaton, a háború kezdetének évfordulója után egy nappal - jelentette a belga hírügynökség.

A megmozdulást a Promote Ukraine, a Belgiumi Ukrán Nők Szövetsége és az Ukrajnával való Szolidaritás Európai Hálózata nevű szervezetek kezdeményezésére tartották a háború elleni nemzetközi fellépés hetének keretében. A résztvevők az orosz csapatok Ukrajnából történő azonnali kivonását és a tüzérségi támadások feltétel nélküli leállítását követelték.

Beszámolójában az MTI azt írja, a demonstrációt több mint kétszáz szervezet és állampolgár támogatta.

A tüntetők "Ukrajna győzni fog - a demokrácia győzni fog" feliratú molinó mögött vonultak fel, sokan ukrán zászlót tartottak, egyesek ukrán népviseletbe öltöztek.

"Az invázió eddig ukrán civilek és katonák tízezreinek életébe került. Az ukrán nép kegyetlenséggel és erőszakkal néz szembe, polgári személyek milliói kényszerültek elmenekülni az országból és milliók váltak belső menekültekké" 

- mondta Marta Barandij, a Promote Ukraine elnöke.

Irina Hapko, a Belgiumi Ukrán Nők Szövetségének tagja elítélte, hogy a "gyilkosságok és a nők elleni tömeges nemi erőszak az ukrajnai orosz agresszió támadási stratégiájának a része".

Vasárnap ismét demonstrációt terveznek tartani a belga fővárosban az ukrajnai orosz háború ellen.

Több százan tüntettek Ukrajna mellett Washington belvárosában

Washingtonban több százan vonultak fel az Ukrajna melletti szolidaritás jegyében az ukrajnai háború első évfordulójára emlékezve szombaton.

Az Egyesült Államokban élő ukrán közösség szervezésében megtartott menetben a tömeg ukrán és amerikai zászlókkal az Abraham Lincoln-emlékműtől haladt végig az amerikai nemzeti emlékhely, a National Mall mentén a Capitolium épülete felé. A szervezők elmondása szerint üzenni akartak Oroszországnak, hogy Ukrajnát nem tudja elfoglalni, és ebben soha nem jut sikerre, emellett az amerikai emberek támogatását és kiállását is szerették volna megköszönni.

Az eseményen az amerikai kormány nevében felszólalt Samantha Power, az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) igazgatója, valamint Karen Donfried, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Marija Soroka, az egyik szervező az eseményt követően külön köszönetet mondott azoknak az amerikai veteránoknak, akik önkéntesként kapcsolódtak be a háborúba. Hozzátette, hogy országa az Ukrajnába küldött minden egyes amerikai dollárral elszámol majd.

Pénteken, a harcok megkezdésének évfordulóján az Egyesült Államokban élő ukránok és szimpatizánsok Oroszország amerikai nagykövetsége előtt gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az orosz fél által indított háború ellen.