Brüsszel ismét rátenyerel a pénzcsapra?

A tavalyi magyar GDP negyedéről, mintegy 9000 milliárd forintról van szó.

Amennyiben ez súlyos megállapításokat tartalmaz, akkor az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggesztik Magyarország felé. Az Európai Bizottság és a magyar kormány képviselői között folyamatban vannak az egyeztetések, amelyek eredményeként a támogatások kifizetésének leállítása még elkerülhető.

Óriási pénzről van szó: a magyar állam által fizetett önrésszel együtt mintegy 9000 milliárd forintról van szó, ez pedig a teljes tavalyi magyar GDP negyede.

A brüsszeli aggodalmak jó része abból ered, hogy teljesül-e egy uniós jogszabályi követelmény, amely szerint az Irányító hatóságoknak befolyástól mentesen, függetlenül kell dönteniük az uniós pályázatokról.

Az Európai Bizottságot az zavarja, hogy túl magas az úgynevezett kiemelt felhívásoknak a száma (ezeken a kormány jogszabályokban előre eldönti, hogy az egyes fejlesztési területeken mely állami intézmény/szereplő indulhat egy-egy uniós pályázaton), azaz az EU-pénzek jelentős részét így osztják ki.

A Fidesz korrupciós terrorizmusa veszélyezteti hazánk gazdasági biztonságát

Magyarország az a hely, ahol a Fidesz regnálása alatt még azt a pénzt is ellopják, amit a korrupció megfékezésére kellene költeni. Brüsszeli források szerint az uniós pénzek irányítási és kontroll mechanizmusairól szóló jelentésben súlyos megállapítások szerepelhetnek: nem teljesül a pályázatok befolyástól mentes, független döntéshozatalának követelménye, vagyis a pénzeket zömmel egy előre meghatározott kör nyerheti el, így az is könnyen előfordulhat, hogy Orbán Viktor korrupciós terrorizmusa miatt Magyarország elesik a strukturális és kohéziós pénzektől, több ezer milliárd forinttól - olvasható a Jobbik reagáló közleményében.

A Jobbik számtalanszor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz az uniós forrásokat is saját oligarcháinak fizeti ki, és ez már nemcsak a magyar adófizetőknek, hanem a brüsszeli döntéshozóknak is szemet szúr. Úgy véljük, Orbán Viktor szűk körének korrupciógyanús gazdagítása helyett a hazai kis- és középvállalkozásokat, az általuk végzett kutatást, fejlesztést és innovációt kellene támogatnunk. A Fidesz-féle korrupciós terrorizmus megfékezése érdekében pedig elengedhetetlennek tartjuk egy pártoktól független korrupcióellenes ügyészség felállítását - olvasható Bana Tibor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága alelnöke által jegyzett közleményben.