"Töff-töff rubellel" verték át a Hableány-balesetről tudósító dél-koreai újságírót

"Töff-töff rubellel" verték át a Hableány-balesetről tudósító dél-koreai újságírót

Jól bemutatkozott Budapest...

Egy külföldi férfi kedd este az V. kerületben, egy pénzváltó előtt szólította meg a dél-koreai újságírót, aki a Dunán történt hajóbalesetről tudósít, és felajánlotta neki, hogy forintra váltja a valutáját.

A férfi azonban úgynevezett "töff-töff rubelt" - forgalomból kivont belorusz rubelt - kapott a pénzéért. A budapesti éjszakai életben használt kedvelt csalási formának áldozatul esett újságírót 500 amerikai dollárral sikerült megrövidítenie a csalónak, aki sietősen faképnél hagyta áldozatát.

Miksa császár ezüstjétől a töff-töff rubelig - interjú Töreki Milán numizmatikussal | Alfahír

A legtöbb ember úgy áll a pénzhez, hogy el lehet költeni gyorsan, félre is lehet tenni, be is lehet fektetni, de előbb-utóbb meg kell szabadulni tőle, hogy valami másra váltsuk át, valamit vásároljunk érte. Te mikor kezdtél el a pénzre úgy tekinteni, mint amelynek önmagában is értéke van, amit érdemes eltenni, gyűjteni, megcsodálni?

Ám az újságíró hamarosan rájött, hogy átverték, és még idejében nyakon tudta csípni a külföldi elkövetőt, akit sikerült feltartóztatnia a rendőrök kiérkezéséig. A csaló ekkor visszaadta a valutát, így az okozott kár megtérült.

Az ügyészség közlése szerint a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a külföldi terheltet három napon belül bíróság elé állította csalás vétsége miatt. A bíróság a vádlottat vád szerint bűnösnek mondta ki, és 4 hónap fogházbüntetésre ítélte, a büntetés végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.