A budapesti irodapiacon 10,2 százalékkal nőtt a kereslet a második negyedévben

A budapesti irodapiacon 10,2 százalékkal nőtt a kereslet a második negyedévben

A budapesti irodapiacon 10,2 százalékkal nőtt a bruttó kereslet a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, elérte a 108 020 négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) hétfőn az MTI-vel.

Az új szerződéskötések a kereslet 32 százalékát adták, míg a szerződéshosszabbítások, a bővülések és az előbérleti szerződések részaránya sorrendben 27, 10 és 4 százalék volt

- ismertették.

Ugyanakkor az üresedési ráta az előző negyedévhez képest nőtt, jelenleg 9,9 százalékon áll, ami 0,1 százalékkal magasabb, a korábbi negyedévhez, valamint az előző év azonos időszakához képest.

A közlemény szerint a második negyedévben a teljes budapesti modern irodaállomány 4 millió 93 ezer 250 négyzetmétert tett ki, ezen belül több mint 3,398 millió négyzetméter spekulatív irodaterület és több mint 694 ezer négyzetméter saját tulajdonú irodaház található.  

 A vizsgált időszakban a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal bővült: átadták a 2750 négyzetméteres Paulay 52 és a 28 ezer négyzetméteres OTP székházat.

A BIEF a legmagasabb bérlői aktivitást a Váci úti irodafolyosón mérte, a teljes volumen 44 százalékát itt kötötték le.

A negyedév legnagyobb spekulatív ügylete egy új szerződéskötés volt a Haller Gardensben, 5420 négyzetméteren, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítás egy 4200 négyzetméteres területre szólt a Szépvölgyi 22-ben - olvasható a közleményben.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának tagja: a CBRE, a Colliers, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és Robertson Hungary.