Karácsony egyetért Orbánnal: különleges szabályok kellenek Budapesten

Karácsony egyetért Orbánnal: különleges szabályok kellenek Budapesten

Facebook-oldalán reagált Karácsony Gergely Orbán Viktor reggeli Kossuth rádiós szereplésére, amelyben a többek között belengette a fővárosi járványügyi szigorításokat. A főpolgármester szerint egy ideje már sürgeti azt, hogy Budapestre különleges szabályok vonatkozzanak, ugyanis szerinte

nem kell ahhoz infektológusnak lenni, hogy tudjuk: mindenhol a világon a nagyvárosokban van fokozott kockázat.

Karácsony arra is célzott a posztban, hogy jó alap lenne, ha a kétmilliós város első embereként nem sajtótájékoztatókból és interjúkból értesülne arról, hogy mire készül a kormány a fővárosban, mert a világ többi részén szoros együttműködés és információátadás van a kormányok, a városok vezetése és a járványügyi hatóságok között.

Most, hogy a miniszterelnök azt mondta, „a lehető legszorosabb együttműködésre” törekszik, várjuk az eddigi gyakorlat gyökeres megváltoztatását. 

Karácsony azt javasolja Orbán Viktornak, hogy ha példaként Ausztriát tartja szem előtt, akkor tanulmányozza az osztrák kancellár kijelentését, ami alapján napi 15000 koronavírusteszt elvégzését tartja szükségesnek.

A főpolgármester azzal is egyetért, hogy következménye kell, hogy legyen a Pesti úti idősotthonban történt tömeges fertőzésnek, épp ezért azt javasolja:

  • Az első és legfontosabb következménynek annak kell lennie, hogy a kormány azonnal elrendeli az ország összes idősotthonban lakó emberének és az ott dolgozóknak a tesztelését.
  • A másik, szintén azonnali következmény, hogy a kormány számon kéri a kormányhivatalt, amelynek vezetése gyakorlatilag megtiltotta a kórházakból az idősotthonokba visszaszállított betegek tesztelését, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a fertőzés így és emiatt terjedhetett el az idősotthonokban.
  • A hosszabb távú következmények közül pedig elengedhetetlen, hogy a magyar állam az eddigieknél sokkal jobban megbecsülje a szociális ágazatban dolgozókat, mostani erőfeszítéseiket és áldozatvállalásukat külön is honorálni szükséges.