Megjelentek az egymillió forintos négyzetméterárak a budapesti panellakások piacán

Megjelentek az egymillió forintos négyzetméterárak a budapesti panellakások piacán

Reneszánszukat élik napjainkban a házgyári panellakások. Rég nem látott gyorsasággal és sokfelé minden korábbinál magasabb áron kelnek el az idei év első félévében a panellakások - derült ki a Duna House elemzéséből. A budapesti lakótelepeken átlagosan 2,5 hónap alatt találtak új tulajdonosra ezek az ingatlanok, míg vidéken mindössze 2 hónap is elegendő a sikeres tranzakciózárásig – mondja Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Már a pandémia előtti szintnél is magasabbak a négyzetméterárak

A járványhelyzet csendesedésével újra nagy népszerűségnek örvendenek a panelotthonok, a magas kereslet a pandémia alatt visszarendeződő négyzetméterárakat a járvány előtti, 2019-es szintnél is magasabbra emelte.

A fővárosi lakótelepeken, a 2021-es átlagos négyzetméterárakhoz képest, 19-38 százalékkal nőtt a panelek ára. A házgyári lakások a budapesti lakótelepeken átlagosan 2,5 hónap alatt, míg vidéken mindössze 2 hónap alatt kelnek el, és „mind a keleti és mind a nyugati országrészek árindexei is kilőttek”.

A kormány energiaárakkal kapcsolatos döntései is nagyot löktek a panelek iráni keresleten

A szakértő elmondta, a panelek fenntartási költségei ugyanis kiszámíthatóbbak a családi házakéhoz képest, amely adottságuk jelen helyzetben, mint fogalmazott: „sokat jelenthet egy-egy ingatlanvásárlással kapcsolatos döntés során.”

Itt drágultak leginkább a lakások

A legnagyobb mértékű drágulás a Fehérvári úti és a Bécsi úti lakótelep lakásainak négyzetméteráraiban jelentkeztek: 2021-hez képest 38 százalékponttal emelkedett az itt meghirdetett ingatlanok végső ára. 2022-ben a Fehérvári úti lokációt preferáló vásárlók találkozhatnak a legmagasabb átlagos négyzetméterárakkal, az idei évben 900 ezer forintot meghaladó áron juthattak új otthonhoz az érdeklődők a Duna House tranzakciós adatai szerint, míg 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen.

Gazdagréten és Vizafogón kevéssel mérsékeltebb árakon, 805-830 ezer Ft/m2 között kapható panellakás, míg ár szempontjából továbbra is Óhegy és Havanna jelentik a legjobb befektetést.

Megjegyzik, a népszerűségi sorrend elején található Vizafogó és Újpalota mellett, az idei évben a tavalyinál jóval keresettebbek a Havanna lakótelepen kínált ingatlanok.

A legmagasabb árú panellakást egyébként 2022 májusában, Budapest III. kerületében értékesítette a Duna House: egy jó állapotú, 73 nm-es ingatlan lift nélküli házban, az 1. emeleten, zöldre néző, csendes környezetben. 61,5 millió Ft-ot, vagyis 842 465 Ft/m2 árat fizettek érte az új tulajdonosai, akik befektetésként vásárolták az ingatlant.

Megjöttek az egymillió forintos négyzetméterárak

A négyzetméterárak tekintetében 2022-ben már új csúcsról is beszámolhatunk, megjelent a milliós négyzetméterárat meghaladó kategória a panellakások között is, egy 36 négyzetméteres, jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás a XIII. kerületben, 39 millió forintért kelt el.