Kedden tüntetnek a Magyar Tudományos Akadémia szabadságáért

Kedden tüntetnek a Magyar Tudományos Akadémia szabadságáért

A délután négykor kezdődő demonstrációt az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szervezi az MTA székházánál, a Széchenyi István téren. A szervezők a tüntetéssel is ki akarják fejezni, hogy elutasítják az Akadémia kutatóhálózatának elrablását:

"A Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzeti kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. Közel 200 éves nemzeti intézményünket most mégis megcsonkítják. Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását: erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét. A kormány tehát igyekszik végrehajtani a Palkovics-tervet, és az Országgyűlés kedden szavazni fog a beterjesztett törvényjavaslatról"

– áll az ADF felhívásában, amely szerint "a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen".

"A mögöttünk hagyott hónapokban azonban azt is megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás. Erősebbek vagyunk, ha összefog matematikus és nyelvész, jogász és biológus. Ezért nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége"

– áll a Facebookon közzétett nyilatkozatban.