Több mint 90 milliárdba fáj majd a régi-új Pénzügyminisztérium

Papíron. A valóságban ennek a többszöröse is lehet.

Az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Budai Várban található épülete a második világháborúban súlyosan megrongálódott, a kommunizmus évei alatt pedig - oly sok műemlékhez hasonlóan - csak részlegesen állították helyre, eredeti funkciójától pedig megfosztották.

Az eredeti elgondolások szerint a jelenlegi Pénzügyminisztériumnak már rég az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstruált épületben kellene székelnie, ám az ütemtervet nem tudták tartani, így a két-két és fél évesre saccolt munka majd csak most kezdődik meg.

Ennek első etapját nyerte el a WHB-Garage konzorcium, kicsivel több mint 90 milliárd forintos ajánlati árral. Hivatalosan.

Ám a G7 információi szerint a projekthez gründolt PM-TÉR6 Nonprofit Kft. olyan, keretszerződéses közbeszerzést írt ki, ami alapján megmondhatatlan, pontosan mennyit szakíthat a két cég.

A közpénzek eltüntetésére az Orbán-kormány által kiváló hatékonysággal alkalmazott konstrukció jelen esetben annyiban tér el a szokásos ügymenettől, hogy most nem sok, apró, előre nehezen meghatározható feladatra kerestek kivitelezőt, hanem egy jól definiálható csomagra írtak ki ilyen pályázatot:

  • fel kell állítani három toronydarut,
  • 19 ezer négyzetméter könnyűállványt,
  • 500 méter kerítést,
  • akad némi bontás, betonozás és szigetelés, illetve
  • újjá kell építeni a Szentháromság tér 6. lerombolt részeit.

Ilyen munkára csak akkor lenne értelme keretmegállapodást kötni, ha utána a keretszerződésbe bekerülő vállalatokat ismét megversenyeztetnék és más építené  a darukat, a kerítést, a homlokzatot és tetőt. Itt viszont erről szó sincs, hiszen kizárólag a WHB-Garage dolgozik majd a projekten.

Így viszont nem tudni, hogy pontosan mennyiért.

A most közzétett dokumentumban szereplő 90 milliárd ugyanis – ahogy erre külön felhívják a figyelmet – egy elméleti ár, írja a G7. Minden munkára kértek külön árajánlatot, és azt megszorozták valamilyen mennyiséggel, ami nem a tényleges, de elvileg arányos azzal.

A további részletek ITT olvashatók.