Buktad az érettségit? Sebaj, Moldovát még vezetheted

Chiril Gaburicinek mintegy fél évig sikerült ez a mutatvány. Nemrégiben azonban eljárás indult ellene hamis érettségi bizonyítvány használata miatt.

Az idei érettségin elhasalóknak már eddig is ismert vigasza volt, hogy az Európai Parlament elnöke még lehet belőlük. Most kiderült, hogy akár moldovai miniszterelnök is. Legalábbis egy ideig. 
 
Chiril Gaburicinek mintegy fél évig sikerült ez a mutatvány. Nemrégiben azonban eljárás indult ellene hamis érettségi bizonyítvány használata miatt. A távozó miniszterelnök pénteki chișinăui sajtóértekezletén sajnálatát fejezte ki, amiért tanulmányai "politikai játszmák eszközévé váltak", az ellene felhozott vádak lényegét ugyanakkor nem kommentálta. 
 
A moldovai sajtó hétfőn arról számolt be, hogy Gaburicit kihallgatásra idézte be az ügyészség állítólag hamis érettségi bizonyítványával összefüggésben, miután múlt szombaton közzétettek egy erre vonatkozó szakértői jelentést. Gaburici amúgy jó eszű fickó lehet, mert 
a középiskolai képzési szakaszt átugorva később két diplomát is szerzett magának. 
(Persze lehetséges, hogy ezeket is hasonló módon, mint az érettségit.)
 
A Moldovai Liberális Demokrata Pártot vezető, 38 éves üzletember amúgy a nyugati politika kedvence volt, hiszen elkötelezett euroatlantista politikát folytatott. Az országban most újraindul az év elején egyszer már lejátszott parlamenti matekozás, ugyanis a kormányzó két jobboldali liberális pártnak nincs meg a parlamenti többsége. Gaburici februárban csak úgy lehetett miniszterelnök, hogy az ellenzéki kommunisták egy háttéralku keretében megszavazták a programját.