Bulgária nem macskázik a radikális hitszónokokkal

A bolgár parlamenti képviselők csütörtökön első olvasásban elfogadták a büntető törvénykönyv módosítását, amelynek nyomán bíróság elé állíthatnák a radikális tanokat terjesztő imámokat, valamint a dzsihádot anyagilag támogató, illetve harcosokat toborzó embereket.

Az iszlám törvénykezés bevezetését népszerűsítő prédikátorokat vagy a szent háborúra felszólító fanatikusokat 5000 levás (csaknem 800 ezer forintos) pénzbírsággal vagy akár három év börtönnel is sújthatják.

A módosítás ötletgazdája, a nacionalista Hazafias Szövetség arról biztosította a közvéleményt, hogy a törvénytervezet nem a lakosság mintegy 13 százalékát kitevő bulgáriai muszlim kisebbség ellen irányul. Bulgáriában a törökök és a romák köréből kerül ki a legtöbb muzulmán.

Bár a bolgár titkosszolgálat eddig még nem jelezte, hogy bárki is csatlakozott volna a dzsihadistákhoz a helyi muszlim kisebbség soraiból, az utóbbi időben jelentősen erősödött a szélsőséges tanokat terjesztő prédikátorok befolyása a roma gettókban és néhány délkelet-bulgáriai faluban. Őket teszik felelőssé például a burka megjelenéséért is, amely mindeddig ismeretlen jelenségnek számított Bulgáriában.

A Hazafias Szövetség azonban a lepel viselése ellen is benyújtott egy jogszabálytervezetet, amelyet első olvasásban szintén megszavaztak a bolgár törvényhozók. Ez pénzbírságot és a szociális segélyek megvonását irányozza elő az egész testet elfedő muszlim női viseletet magukra öltőkkel szemben.