Bulgária Oroszország elhagyását javasolta állampolgárainak

Bulgária Oroszország elhagyását javasolta állampolgárainak

Bulgária kedden azt javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Oroszországba, az ott tartózkodó bolgároknak pedig azt tanácsolta, hogy hagyják el Oroszországot - adta hírül az MTI.

A szófiai külügyminisztérium mindezt az Oroszországban kialakult "bonyolult helyzettel" indokolta. A közlemény szerint 

a bolgár állampolgároknak érdemes fontolóra venniük, hogy a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségek segítségével gyorsan elhagyják az országot. 

Azokat, akik mégis úgy döntenek, hogy maradnak, a tárca fokozott éberségre intette, és azt javasolta: kerüljék el a nagyobb tömegeket.

Október elején előrehozott választások lesznek Bulgáriában, miután Kiril Petkov tavaly decemberben hatalomra került kormányát június 22-én bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták. Petkov kormányzása alatt az ukrajnai orosz hadművelet nyomán elmérgesedett a hagyományosan jó viszony Szófia és Moszkva között.

Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem az előírt pénznemben, rubelben fizetett. Bulgária elítélte az orosz hadműveletet, és bejelentette: nem fogja elismerni az orosz erők által ellenőrzött területeken megrendezett népszavazások végeredményét.