Bulgária szerint náluk is orosz kémek robbanthattak fel fegyverraktárakat

Bulgária szerint náluk is orosz kémek robbanthattak fel fegyverraktárakat

Bulgária hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amelyek 2011 és 2020 között olyan fegyvergyárakban történtek, ahol Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő készleteit raktározták - közölte szerdán Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője.

"Van bizonyos hasonlóság a hadianyaggyárakban történt négy robbanás között, ugyanis olyan készletek semmisültek meg, amelyeket Ukrajnának, illetve Georgiának szántak. A nyomozás eredményei alapján az a megalapozott következtetés vonható le, hogy a robbanások összefüggnek három bolgár állampolgár megmérgezésének kísérletével és más országokban elkövetett robbanásokkal"

- hangsúlyozta Mileva a csehországi Vrbetice hadianyagraktárában 2014-ben történt incidensekre utalva.

A szóvivő közölte azt is, hogy hat orosz állampolgár tartózkodott Bulgáriában azokban a napokban, amikor a robbanások történtek, illetve a Gebrev elleni merényletkísérlet idején. Hozzátette, hogy még gyűjtik a bizonyítékokat a súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolt orosz állampolgárokkal ellen.

Az ügyben csütörtökre bekérették a bolgár külügyminisztériumba Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet. Az orosz diplomáciai képviselet megerősítette a csütörtökre kitűzött találkozó tényét, de nem fűzött hozzá megjegyzést.

Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, fia és alkalmazottja sorsáról nincsenek hírek. 2020. február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak. A vádhatóság akkor közzétette a tudomása szerint Moszkvában élő férfiak fényképeit is.

Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy felelősség terheli a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanásokért, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Az esetnek halálos áldozatai is voltak.

Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes később leszögezte: Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. A gyanú szerint az oroszok azt akarhatták megakadályozni, hogy a velük háborúban álló ukránokhoz fegyverek kerüljenek.