Bűnös a magatehetetlen palesztin késelőt agyonlövő izraeli katona

A bíróság szerint a helyszínen készült videofelvételek nem igazolták a védelem érveit és kétséges, hogy Sarif 11 perccel a merénylet után, sebesülten a földön fekve veszélyt jelentett volna. Az eljárás során az is kiderült, hogy az őt korábban ért hat lövés dacára az okozta a halálát, hogy Elor Azaria fejbe lőtte. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az őrmester tettét nem a jogos védelem, hanem a bosszúvágy motiválta.
    
"Az, hogy a földön fekvő ember terrorista, nem indokolja az aránytalan választ" - indokolta a bírói tanácsban elnöklő Maja Heller bíró a döntést.
    
Az órákig tartó ítélethirdetés közben mintegy száz ember tüntetett az őrmester felmentéséért a bíróság épülete előtt.
    
Még ki sem hirdették az ítéletet, amikor a Likud "héja" nézeteiről ismert kulturális minisztere, Miri Regev már elnöki kegyelmet sürgetett Azaria számára, és egyszersmind perbe fogásáért a katona cserbenhagyásával vádolta meg az azóta a politikai élettől visszavonult volt védelmi minisztert, Mose Jaalont.
    
A jobboldali Bájt Hajehudi párt élén álló Naftali Bennet oktatási miniszter is azt sürgette, hogy "azonnal" részesítsék kegyelemben az őrmestert.
    
Meglepetésre nem csak a jobboldali politikusok, hanem még a baloldali Munkapárt egyik vezetője, Seli Jahimovics is elnöki kegyelmet vélt helyesnek, "miután döntésével a bíróság meghatározta a hadsereg számára mérvadó etikai normákat".
    
A palesztin külügyminisztérium sem volt elégedett az izraeli bíróság döntésével, szerintük ugyanis a késelőt agyonlövő katona pere csak porhintés, melynek célja a nemzetközi közösség válaszának megakadályozása.

"Izraelben egyedülálló tettként próbálják bemutatni, de nemcsak a katonát kellene elítélni, hanem a megszállás egész rendszerét"

- állította a külügyminisztérium Rámalláhban kiadott közleménye.
    
A palesztin merénylő családjának képviselője sem elégedett meg a katona bűnösnek nyilvánításával, s Hebronban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a család - közösen a Palesztin Hatósággal - megpróbálja majd a háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék elé vinni az ügyet.