Polt Péterre és egy miniszterre hivatkozva próbáltak szerezni százmillió forintnyi kenőpénzt

Polt Péterre és egy miniszterre hivatkozva próbáltak szerezni százmillió forintnyi kenőpénzt

A gyanúsítottakat befolyással üzérkedés miatt tartóztatták le.

Befolyással üzérkedés miatt tartóztattak le két férfit, akik a gyanú szerint a legfőbb ügyészre (Polt Péter) és egy (meg nem nevezett) miniszterre hivatkozva próbáltak egy cégjogi vitában vállalkozóktól több mint százmillió forint értékben kenőpénzre szert tenni - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség közleményben az MTI-vel hétfőn.

Egy gazdasági társaság üzletrészeinek tulajdonjogát érintő jogvita alakult ki év elején, és - a gyanú szerint - az érintetteket ismerő három férfi elhatározta, hogy az üzleti érdekellentétet kihasználva a cégvezetőktől pénzt szerez.

Egyikük júliusban úgy mutatta be társát az egyik cég tulajdonosának, mint aki bizalmi kapcsolatban van egy miniszterrel. Később már azt állította, hogy egyeztettek a miniszterrel, akinek a közreműködésével el tudnak érni megfelelő változtatásokat a cégbírósági nyilvántartásban. 

Az elkövetők az ügyintézésért 50 millió forint készpénzt és 50 millió forint értékű részvényt kértek azt állítván, hogy a pénzt a miniszternek kell átadniuk, míg a részvények az ő érdekkörébe tartozó cégekhez kerülnének. 

Egyikük azt is közölte a cégvezetővel, hogy ha nem teljesít, a miniszter el fogja lehetetleníteni mindkét cégtulajdonost. Augusztusban a harmadik elkövető a vállalkozónak már azt állította, hogy bizalmi kapcsolata révén kétmillió forintért a legfőbb ügyésznél eléri, hogy a cégvitával kapcsolatos büntetőeljárás is az ő érdekeiknek megfelelően alakuljon.

A hivatalos személyekkel fennálló kapcsolatukra valótlanul hivatkozó férfiaknak nem volt lehetőségük a cégbírósági és a büntetőeljárás befolyásolására, ám ennek látszatát fenntartották a vállalkozók előtt.

Augusztus 26-án két elkövető ötmillió forint előleget vett át a cégjogi vita jogellenes befolyásolása céljából az egyik vállalkozótól, de a nyomozó ügyészek a Készenléti Rendőrség közreműködésével tettenérték őket.

Az ügyészség a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt folyó nyomozásban lefoglalta a vesztegetési pénzt, a három férfit gyanúsítottként hallgatta ki, majd indítványozta letartóztatásukat. 

A bíróság két elkövető letartóztatását, a harmadiknak pedig a bűnügyi felügyeletét elrendelte 

- közölték.