Burkaégetéssel ünnepelték az észak-szíriai Manbidzs felszabadulását

A főként kurd harcosokból álló SDF a tegnapi sikeres akciójával három hónapi véres ostrom végére tett pontot.

A szívósan védekező, öngyilkos merényletektől sem visszariadó terroristák nem adták olcsón a kulcsfontosságú logisztikai központként is funkcionáló várost, melynek mintegy kétezer polgári lakosát (az ISIS szokásához híven valószínűleg állami tisztviselőket, értelmiségieket, mérsékelt iszlám hitszónokokat és helyi rendfenntartókat, illetve katonákat - a szerk.) élő pajzsként maguk előtt hajtva elvonultak a szír-török határon fekvő Dzsarabuluszba.

Azok a szerencsés manbidzsi lakosok, akiket nem hajtottak el a pribékek, örömkönnyeket hullajtva fogadták az SDF-erőket, ölelték-csókolták a kurd egységeket.

A megható pillanatok közepette volt, aki neki állt elégetni burkáját, a férfiak pedig leborotválták a fanatikusok által vallási okokból megkövetelt hosszú szakállukat.

A város lakossága hosszú idő után először mert az utcára merészkedni, és szabályos népünnepély alakult ki, miután a saría-rendőrség kegyetlenkedő tagjai és az Iszlám Állam banditái eltakarodtak a településről.

Egy idős nő demonstratív módon cigarettára gyújtott, amivel pár nappal ezelőtt még halálos ítéletet provokált volna ki a fanatikusokból, akik így büntetik a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

A vegyes összetételű felszabadító erők már jó egy hete uralták Manbidzs mintegy nyolcvan százalékát, s tegnap azonban az utolsó ütközetben sikerült megfutamítani, meggyilkolni vagy fogságba ejteni az ISIS fundamentalistáit.

Frissítés:

Az Iszlám Állam idő közben szabadon engedte azoknak a civil túszoknak a nagy részét, akiket pénteken élő pajzsként hurcolt magával, amikor kivonult az ostromlott észak-szíriai Manbídzs városából - jelentette szombaton a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet.

A kétezer túsz nagy részét - köztük nőket és gyerekeket - az iszlamisták akkor engedték szabadon, amikor elérték Dzsarabluszt, ahová Manbídzs feladása után visszavonultak.

A többi túsz sorsáról egyelőre nincsenek értesülések.