BuzzFeed News: az NSA segítségével fogták el a terrorista Salah Abdeslamot

A portál jelentése szerint a belga szervek négy hónapnyi hiábavaló nyomozás után fordultak a jelhírszerzésre szakosodott amerikai ügynökséghez, hogy az segítsen a Chakib Akrouh nevű terrorista március eleji temetésén részt vevő vendégek telefonhívásai során automatikusan keletkezett, úgynevezett metaadatok elemzésében.

Akrouh a Párizsban november 13-án elkövetett támadásokat követően öt nappal, a francia főváros Saint-Denis nevű külvárosában tartott rendőrségi rajtaütésben halt meg, derekán egy robbanóövvel. A férfi tagja volt az úgynevezett teraszkommandónak, amely 39 embert ölt meg párizsi kávéházak és bárok teraszain.

"Felhívtuk az amerikaiakat a temetés előtt. Miként Edward Snowden oly segítőkészen elmagyarázta mindenkinek, az NSA a legjobb a jelhírszerzésben"

 - közölte egy névtelenséget kérő belga illetékes a hírportállal.

Mint mondta, a Nemzetbiztonsági Ügynökség segített "megszerezni minden információt a jelen lévő telefonok mindegyikéből".

    "Egy férfi a telefonjával kamerázott a temetésen, ami arra utalt, hogy ezt a fájlt is el fogja küldeni valakinek"

 - tette hozzá.

A cikk szerint a temetésen gyűjtött információk jelentették az áttörést a nyomozásban. Abdeslamot végül március 18-án fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, mindössze néhány száz méterre szülei házától.

Az NSA egyelőre nem kommentálta a Buzzfeed jelentését. Szakértők szerint ugyan a belga szolgálatok is képesek mobiltelefonok lehallgatására és lokalizálására, az NSA fejlett technológiája azonban sokkal gyorsabb és hatékonyabb cselekvést tesz lehetővé. A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett tavaly novemberi merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.