Nem hagynák veszni a szakszervezetek a cafeteriát

A parlamenti frakciókkal egyeztetnének.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) egyeztetést kezdeményezett a cafeteria adóztatásának tervezett változtatásairól a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és az országgyűlési bizottságok vezetőivel, még az adótörvények elfogadása előtt – közölte a munkavállalói érdekképviselet hétfőn az MTI-vel.

A MASZSZ hangsúlyozta, hogy a béren kívüli juttatások a munkavállalók jövedelmének részét képezik, ezért ha változnak a cafeteria adóztatásának szabályai – kormányzati tervek szerint megszűnnének például egyes elemei, így az albérleti hozzájárulás, a lakáscélú hitelek, illetve a diákhitelek támogatásának adómentessége –, a foglalkoztatottak a jelenleginél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek.

A munkáltatóknak ugyanis két lehetőségük lesz: vagy a SZÉP-kártya kivételével, amelyet nem terhel majd magasabb adó, teljesen megszüntetik a cafeteriát, vagy beépítik a bérbe, ám ekkor a dolgozók nettó jövedelme lényegesen, akár havi tízezer forinttal is csökken.

A szakszervezet szerint az a megoldás, ha az eddigi juttatások nettó értéke nem csökken.

Közölték, a MASZSZ nem vitatja a kormánynak az adózás egységesítésére és egyszerűsítésére vonatkozó törekvéseit, viszont szeretné elérni, hogy a munkaadók a cafeteria valamennyi elemét építsék be a bérbe. Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók érdekei ne sérüljenek, az eddigi juttatásokat „felbruttósítva” kellene beszámítani.

A szakszervezet szerint megoldást jelenthetne, ha a béreken belül ezt az összeget a kormány kedvezményesen adóztatná, esetleg részlegesen adómentessé tenné. Így mindenki megkapná az eddigi béren kívüli juttatásokat, és ez a munkaadók számára sem jelentene többletkiadást. A költségvetés bevételei emiatt jelentősen nem csökkennének, viszont a jelenlegihez képest ezzel is tisztább viszonyokat lehetne teremteni – írta a MASZSZ.

Már megint a fiatalok szívják meg a kormány lépéseit

A demográfiai és kivándorlási válság, valamint a fiatalok többségének lakáshoz jutási lehetőségének esélytelensége miatt a Jobbik a tisztességesen dolgozó és adózó emberekkel szembeni ellenséges lépésnek tartjaa lakáscélú munkáltatói támogatás,a mobilitási célú lakhatási támogatás,valamint a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességének eltörlését- közölte Hegedűs Lorántné Jobbik-alelnök.