Cavintont adott a KDNP képviselőjének Dúró Dóra

A Jobbik szeretett volna egy imakápolnát létrehozni a parlament épületében. Meglepő módon a kezdeményezést a KDNP söpörte le az asztalról.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselőtársam a múlt héten határozati javaslattal élt, amely egy parlamenti imakápolna létrehozását célozta. A javaslat tárgysorozatba vételét az Igazságügyi Bizottság elnökeként többek közt Ön, a KDNP képviselője akadályozta meg.

Az Ön álláspontját, tettét - és ennek nyomán pártját is - csütörtökön Facebook-bejegyzésemben tettem az igazság mérlegének egyik serpenyőjébe. A másikban a magyar emberek véleménye van, akik előtt a KDNP önállóan már meg sem meri méretni magát. A bejegyzés nyomán az index.hu cikke megjegyezte, hogy Képviselő Úr, "máshogy emlékszik" az eseményekre, de a lényeg mégis az, hogy a magyar kereszténydemokrácia pártjának képviselője stílusosan szólva "keresztbe feküdt" a parlamenti imakápolna ügyének. Bizonyos vagyok benne, hogy egyes egyedül csak azért, mert egy politikai riválisnak jutott eszébe a kitűnő, méltányolható, nagyszerű kezdeményezés.


Ön jogi magyarázkodásba menekült, hogy az esetről hírt kapó magyar emberek lehetőleg ne értsék, miről van szó, és kicsit tompuljon a hír lényegi üzenete: a KDNP nem támogatja még azt sem, hogy egyáltalán beszéljünk a képviselőknek az Országház falai között való elcsendesedésének lehetőségéről. Joggal tehetjük fel a kérdést: ha már ezt sem, akkor mit? A magyarázat részeként hozzátette: a képviselők egyébként is eljárhatnak Balog Zoltán gyülekezetébe az ezen célra rendszeresített istentiszteletre. Az Országház épületében kialakítandó helyiség ügyében nyilatkozva ezt már Ön sem gondolhatta komolyan...

A levelemhez mellékelt memóriajavító készítménnyel a pártpolitikai logikát szánalmasan alacsony színvonalon megélő KDNP-t, és egyébként Önt is arra szeretném jelképesen emlékeztetni, hogy miért is jött létre pártjuk. A KDNP alapszabályában (2. §. 1.) azt olvashatjuk, hogy "A Kereszténydemokrata Néppárt célja: a magyar nemzet és a magyar haza szolgálata a keresztény-keresztyén erkölcs és értékek alapján a politikai életben". Teszi a KDNP pedig elvileg mindezt pontosan ott, abban az épületben, ahol Ön kereszténydemokrataként nemet mondott egy képviselők számára kialakítandó szakrális helyiségre.

Az egész ügyhöz ennek tükrében talán csak annyit lehet még hozzátenni, hogy az Ön pártja nem csak a magyar embereknek a közéleti kérdéseket érdeklődve figyelő része előtt, hanem már saját önmeghatározása tekintetében is: megméretett és könnyűnek találtatott.

Dúró Dóra, a Kulturális Bizottság elnöke