CDU kampányszakértő: Merkelnek annyi, de ki lépjen a helyére?

A saját pártjának egykori kampányfőnöke és a CDU bajorországi testvérpártja is szembekerült a német kancellárral.   

Michael Spreng szerint a konzervatív CDU/CSU csak azért lojális Angela Merkelhez, mert vezetésével a pártszövetség megnyert sorban három Bundestag-választást és 10 éve hatalmon van. Angela Merkel "a hatalom garanciája, és ha dicsfénye halványulni kezd, a lojalitás is gyengül" - mondta a kommunikációs tanácsadó a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

A kancellár "kétségtelenül veszélyben van", és azzal a dilemmával szembesül, hogy "nem kezdhet radikális irányváltásba, mert azzal lerombolná a hitelességét" - mondta a tanácsadó. Irányíthatatlan folyamatok is beindulhatnak, ha nem sikerül úrrá lenni a migránskrízisen, és a CDU leszerepel jövő tavasszal - tette hozzá a szakértő. Merkel megpróbálhatja lelkesíteni az embereket, hogy megmaradjon a lakosság segítőkészsége, és kérhet türelmi időt. Ez azonban nem lesz könnyű, mert "nem egy nagy szónok, nemigen tudja magával ragadni az embereket" - jegyezte meg Michael Spreng.

A CDU bajorországi szövetségese, a CSU továbbra is össztűz alatt tartja a kancellárt, és egyre erélyesebben sürgetik a menekültáradat feltartóztatását a CDU-ban és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata pártban (SPD) is. Felmerült az a követelés is, hogy zárják le a német-osztrák határt és vezessenek be menedékkérő-befogadási tilalmat.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke pedig egy szombati nyilatkozatában ismét kiemelte, hogy hiba volt beengedni a Magyarországról elindult menedékkérőket:

"Elértük a kapacitásaink határait, tovább már nem megy, és előttünk vannak a téli hónapok. Ha nem rántjuk el a kormányrudat és nem vetünk gátat a bevándorlásnak, akkor jön az összeomlás.”