Michel Bidennel karöltve újjáépítené az „erős transzatlanti szövetséget”

Michel Bidennel karöltve újjáépítené az „erős transzatlanti szövetséget”

Eljött az összefogás ideje egy közös érdekeken és közös értékeken alapuló, erős transzatlanti szövetség újjáépítésére – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölttel folytatott telefonbeszélgetésében hétfőn. Az Európai Tanács sajtóirodájának tájékoztatása szerint Charles Michel üdvözölte Biden határozott elkötelezettségét az Egyesült Államok szövetségesei és az európai együttműködés támogatása iránt.

Michel a telefonbeszélgetésben kijelentette, hogy az Európai Unió kész együttműködni az Egyesült Államokkal az olyan sürgető feladatok elvégzésében és kihívások kezelésében, mint a koronavírus-járvány, a gazdasági nehézségek, az éghajlatváltozás, a biztonság vagy a multilateralizmus.

Itt az ideje, hogy összefogjunk. A változó világban partnerségünk minden eddiginél fontosabb lesz polgáraink védelme, gazdaságaink újraindítása, a globális felmelegedés megállítása és a biztonságosabb világ megteremtése érdekében. Az Európai Unió és az Egyesült Államok fellépésének mindig nagyobb hatása lesz, ha együtt cselekszenek

– fogalmazott.

A tájékoztatás szerint Michel köszönetet mondott Biden támogatásáért az unió és Egyesült Királyság között létrejött kilépési megállapodás végrehajtásával kapcsolatban. Ez a megállapodás megőrzi a békét és a stabilitást Írországban, és teljes mértékben tiszteletben tartja az Ír-sziget békéjét biztosító nagypénteki megállapodást – emelték ki.

Michel végezetül meghívta Joe Bident az uniós tagországok vezetőit tömörítő tanács 2021-ben Brüsszelben tervezett, a közös prioritások megvitatását célzó találkozójára – tette hozzá közleményében az Európai Tanács sajtószolgálata.

(MTI)