Hentesbárddal támadtak a Charlie Hebdo szerkesztősége mellett az újságírókra

Hentesbárddal támadtak a Charlie Hebdo szerkesztősége mellett az újságírókra

Korábban beszámoltunk róla, hogy megsebesítettek négy embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, illetve megsebesítettek 11 további embert.

A feltételezett elkövetőt elfogták, majd egy másik férfit is őrizetbe vettek a támadással összefüggésben. Rendőrségi tájékoztatás szerint a fő gyanúsított egy 18 éves, pakisztáni születésű férfi, a másik pedig egy 33 éves, algériai származású férfi, egyelőre vizsgálják milyen kapcsolatban állnak egymással.

Később az AFP hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy öt további - 1983 és 1996 között született - férfit is őrizetbe vettek Párizs egyik külvárosában.

Megsebesítettek négy embert a Charlie Hebdo volt párizsi szerkesztősége mellett

Feltehetőleg késsel megsebesítettek négy embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, illetve megsebesítettek 11 további embert. A pénteki incidensről egybehangzóan számoltak be különböző források, de körülményei egyelőre bizonytalanok - írta az AFP hírügynökség.

Délután a helyszínre ment Jean Castex miniszterelnök Gerald Darmanin belügyminiszterrel és Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével. Castex válságtanácskozást hívott össze, egyúttal közölte, hogy két újságírót támadtak meg, állapotuk nem életveszélyes.

Darmanin este kijelentette: "nyilvánvalóan iszlamista terrorcselekmény" történt. Korábban az ügyészség azt közölte, hogy lehetséges terrortámadás történt, ezért a terrorelhárítás is nyomoz.

A legfrissebb értesülések szerint az elkövető egy hentesbárddal támadt az éppen cigarettaszünetet tartó újságírókra.

A rendőrség lezárta a területet, mert gyanús csomagot talált a volt szerkesztőség közelében, ám kiderült, hogy nem volt benne robbanószerkezetet.

A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A cég egy a Charlie Hebdo elleni terrortámadásról szóló dokumentumfilm készítésében működött közre, amelynek címe "A terror három napja: A Charlie Hebdo-támadások".

Luc Hermann, a Premieres Lignes egyik igazgatója elmondta, hogy az egyik áldozat nő, a másik férfi.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a támadást.

"Minden együttérzésem e gyáva tett áldozataié és a francia népé újabb megpróbáltatásai során" - írta, és leszögezte: a terrorizmusnak nincs helye Európában.

Giuseppe Conte olasz kormányfő szintén kifejezte szolidaritását Franciaországgal. "Olaszország azok oldalán áll, akik az erőszak ellen küzdenek" - hangsúlyozta.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadók indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

(MTI)