Cinikus tankerületi válasz: ha nem akarnak túlórázni a tanárok, dolgozzanak gyorsabban

Cinikus tankerületi válasz: ha nem akarnak túlórázni a tanárok, dolgozzanak gyorsabban

A Székesfehérvári Tankerületi Központ nem akar megegyezni a tanárokkal a túlórák kifizetésére irányuló perben. Sőt, még azt is vitatják, hogy megvalósultak azok az iskolán kívüli programok, amikre a pedagógusok hivatkoznak. Újabb magyar abszurd.

Miközben sorra nyerik a pedagógusok a kifizetetlen túlóráik miatt indított munkaügyi pereket, a Székesfehérvári Tankerületi Központ egyáltalán nem törekszik megegyezésre, sőt, számos kifogást fogalmazott meg a tanári keresetekkel kapcsolatban – írja a Népszava.

Az ominózus perben 21 székesfehérvári tanár nyújtott be keresetet a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellen. Először tavaly márciusban fordultak bírósághoz, majd eljárásjogi okokból novemberben ismét elő kellett terjeszteniük keresetüket.

Ebben

🟢 a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért,

🟢 a napi nyolc órán felüli munkavégzésért,

🟢 valamint az iskolán kívüli, nem egy esetben hétvégi munkavégzésért (például osztálykirándulások, gimnáziumi gólyatábor) járó díjazások kifizetését kérték több évre visszamenőleg.

A lap azt írja, a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellenkérelmet nyújtott be, amelyben rögzítették, hogy a tanárok követeléseinek egy része elévült, de a bíróság elutasítását kérik azon igények tekintetében is, amelyek jogilag még nem évültek el.

A nyolc órán felüli napi munkavégzésről a tankerület tulajdonképpen azt állítja:

a pedagógus hibája, ha a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végez a feladataival, például az átlagosnál lassabban javít dolgozatokat, vagy nehezebben készül fel a tanórákra.

De talán még ennél is arcpirítóbb azon érvelésük, miszerint mivel például a gólyatábor nem szerepel a hivatalos pedagógiai programban, és a különböző túrák és tanulmányi kirándulások sincsenek benne az aktuális tanév iskolai munkatervében,

semmi nem igazolja, hogy ezeket a programokat valóban végrehajtották.

A székesfehérvári tanárok jogi képviselője, Stein Barnabás ügyvéd a lapnak nyilatkozva cinikusnak és abszurdak nevezte a tankerület állításait. Úgy véli,

az abszurditás tetőfoka, hogy a tankerület kétségbe vonja az iskolán kívüli programok megvalósulását.

Hangsúlyozta: ha a pedagógusok szigorúan tartanák magukat a napi nyolcórás munkaidőhöz, összeomlana az oktatási rendszer – írja a Népszava.

(Címlapkép: Luposnyi Mária pedagógus órát tart az elsősöknek a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium egyik tantermében 2013. szeptember 2-án. MTI/Rosta Tibor)