Ciprasz: lépés Oroszország felé?

A kétoldalú kapcsolatok erősítéséről állapodott meg Alexisz Ciprasz görög kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

A gazdasági együttműködés növelése mellett a két vezető arról is beszélt, hogy Ukrajnában helyre kell állítani a békét és stabilitást. Putyin emellett megelégedését fejezte ki Athén brüsszeli kiállása okán, amikor Nikosz Kociasz görög külügyminiszter kételyeit hangoztatta a Moszkva elleni szankciókkal kapcsolatban.
 
Ciprasz hivatalának tájékoztatása szerint az Oroszországból Törökországon és Görögországon keresztül megépítendő, Európába tartó földgázvezetékről is szó esett, valamint Ciprasz meghívást kapott a májusban esedékes, a Szovjetunió második világháborús győzelmét ünneplő moszkvai rendezvényre – tudta meg a görög Kathimerini napilap.
 
Az orosz kapcsolatokról nyilatkozott Panosz Kammenosz hadügyminiszter, a jobboldali radikális Független Görögök pártjának elnöke is. Német kollégája, Ursula van der Leyen ugyanis azzal vádolta Görögországot, hogy kockáztatja helyzetét a NATO-ban Oroszországgal való viszonya miatt. Kammenosz elfogadhatatlan zsarolásnak nevezte van der Leyen szavait és emlékeztetett arra, hogy „Görögország mindig a szövetségesek oldalán volt, amikor visszaverték a német megszálló csapatokat.”

Berlin továbbra sem hisz a görögöknek

Feszült hangulatban telt a görög és német pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz és Wolfgang Schäuble közötti berlini megbeszélés az EUObserver információi szerint. Schäuble szerint továbbra sem sikerült egyetérteniük abban, hogyan is kéne cselekedni, személy szerint pedig szkeptikus az Athén által bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban. A német pénzügyminiszter szerint mindössze annyiban sikerült egyetérteni, hogy nem értenek egyet.