Ciszjordániában 2023 volt a legerőszakosabb év

Ciszjordániában 2023 volt a legerőszakosabb év

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában. Az izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen.

Ciszjordániában 2023 volt a „legerőszakosabb év” a telepesek erőszakos támadásai miatt — közölte a Jes Din (Van Törvény) nevű emberi jogi csoport Izraelben hétfőn.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában, s ezzel ez volt a "legerőszakosabb" év. Izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen, s a jelentés szerint az erőszak növekedett az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után.

A telepesek 2023-ban több tucat házat gyújtottak fel az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában.

„Legkevesebb tíz palesztint öltek meg a telepesek, és több tucat házat és járművet gyújtottak fel” — közölte a Jes Din.

„2023 volt a legerőszakosabb év a ciszjordániai telepesek palesztinok elleni támadásai alapján, mind az incidensek számát, mind súlyosságukat tekintve” — hangsúlyozták.

Ciszjordániát az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Izrael. Azóta izraeli katonai ellenőrzés alatt áll, s a feszültség a gázai háború következtében fokozódott.

Mintegy 490 ezer telepes él Ciszjordániában a körülbelül 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő településeken, ugyanis a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését háborúban elfoglalt, megszállt területekre. A Jes Din 2006-ban kezdte nyomon követni a telepesek palesztinok elleni erőszakos tetteit.

Október 7. után különösen erőszakos volt az első két hónap, amikor a Jes Din 242, telepesek által elkövetett erőszakos incidenst dokumentált

— közölték a Hamász Izrael elleni terrortámadásának időpontjára utalva. "Ezekben az incidensekben izraeliek százai palesztin falvakra támadtak, ahol több tucat házat és járművet gyújtottak fel" - emelték ki.

A rámalláhi székhelyű, a Palesztin Nemzeti Hatóság felügyelete alá tartozó palesztin egészségügyi minisztérium szerint a gázai háború kezdete óta legkevesebb 317 palesztint öltek meg az izraeli biztonsági erők és a telepesek Ciszjordániában.

A Jes Din cáfolta a katonaság és a rendőrség azon állításait, amelyek szerint az elmúlt hónapokban csökkent volna a telepes erőszak, mondván, hogy ezek a számok csak az izraeli hatóságokhoz benyújtott panaszok számának csökkenését jelzik.

Múlt hónapban az Egyesült Államok bejelentette, hogy megtagadja a vízumot a palesztinokat megtámadó szélsőséges izraeli telepesektől, hogy ezzel fokozza a nyomást a ciszjordániai erőszakhullám megfékezésére.

(MTI)

(Címlapkép: Palesztin fiú nézi egy kiégett autó roncsát a Ciszjordánia középső részén fekvő Karava faluban, Szalfit közelében 2023. december 3-án. Zsidó telepesek egy csoportja két palesztin falura támadt, egy embert megöltek, hármat megsebesítettek, egy autót meg egy lakóházat felgyújtottak. MTI/EPA/Alaa Badarneh)