Nemzetgazdasági érdek, hogy földi halandó ne közelíthesse meg a Club Aliga partszakaszát

Nemzetgazdasági érdek, hogy földi halandó ne közelíthesse meg a Club Aliga partszakaszát

Rövidre zárta a kormány azt a régóta húzódó vitát, hogy miként lehetne lezárni az egykori pártüdülőt, a Club Aliga területét a helyiek elől. A kabinetnek csak annyit kellett tennie, hogy egy múlt héten meghozott kormányrendelettel kiemelt jelentőségű beruházássá minősítsék a Club Aliga fejlesztését. Ez megtörtént és a Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet, így tehát a kormánynak már nem kellett bajlódnia a helyi civilekkel.

A Club Aliga partszakaszának szabad megközelíthetőségért küzdő Aligai Fürdőegyesület civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormányrendelet felrúghatja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga fejlesztői közti megállapodást, ami a Club Aliga még állami tulajdonban lévő területeinek használatára vonatozik.

Ebben a szerződésben ugyanis az szerepel, hogy a fejlesztőnek a lakosság által használt közutakat, közparkot és a szabad parti sétányokat fenn kell tartania, valamint azoknak önkormányzati tulajdonba adását kezdeményeznie kell a magyar államnál.

A 444.hu írása szerint a civilek azonban úgy vélik, a kormányrendelet ezzel szemben felhatalmazza a fejlesztőt, hogy ezeket a közfunkciókat ne tartsa fenn. Tehát a kormány ezzel megszünteti a közutakat, a parti sétányt és új vízparti telkeket alakítanak ki úgy, hogy még a közparkot és további zöld területeket is építési terültnek nyilvánítanak.

Őszintén reméljük, hogy a fejlesztő tartani fogja magát a megállapodáshoz, szerződéses kötelezettségeihez és a közfunkciók a továbbiakban is megtartásra kerülnek.

- olvasható az Aligai Fürdőegyesület közösségi oldalán. 

A fejlesztő Appeninn közleményében azt írja, hogy 

a kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, Balatonvilágos Község Önkormányzatának bevonásával történik.

Az Appeninn egyébként korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt. A kormányközeli oligarchák azonban tavasszal kiszálltak a cégből, de előtte még két balatoni ingatlanfejlesztési projektjük, a Club Aliga és a a balatonfüredi kikötő, összesen 2 milliárd forint, vissza nem térítendő állami támogatást nyert el. 

Az aligai tervekről annyit lehet tudni, hogy az Appeninn a Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szállodát épít. A hotelhez wellness részleg, konferencia-központ, sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is tartoznak majd. Teljesen új kikötőt és parti éttermet is kialakítanak.