Csak 20 perc szünetet kapnak műszakonként a fővárosba vezényelt vidéki mentők

Csak 20 perc szünetet kapnak műszakonként a fővárosba vezényelt vidéki mentők

Borzasztóak a munkakörülményeik. Ebédelni nincs lehetőségük, a kórházi vécékbe járhatnak csak, télen fáznak, nyáron megsülnek a hőségben, és nem kapnak védőitalt. Hazafelé út közben majdnem elalszanak már.

Egy összesen 20 perces szünettel kell az átlagosan 15-18 órás műszakokat letolnia a Budapestre vezérelt mentősöknek – számolt be az RTL Híradó egy a neve elhallgatását kérő mentő tapasztalatai alapján.

Annyira kihajtják őket, ami már rájuk és a betegekre nézve is veszélyes.

A legtöbb beteget a fővárosban és az agglomerációban látják el, az esetszám közel harmadát, mégsincs elég mentő, ezért már vidékről is bármikor felrendelhetnek egységeket.

Hacsak nem kéred ki a 20 percedet, akkor egész nap vagy autóban, a címen vagy, esetleg a kórházban, tehát nincs megállás, folyamatosan dolgozol

– számolt be a csatornának egy névtelenséget kérő mentődolgozó.

„Nincs lehetőségünk meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket. Hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitalunk. Csak 20 perc munkaközi szünetet kapunk, miközben általában 15-18 órát dolgozunk. Ezért a hazafelé vezető 150 kilométeres úton már annyira fáradtak vagyunk, hogy félig leengedett ablakkal megyünk az autópályán a hidegben, vagy a „rádiót hangosítják fel maximumra, hogy ne aludjunk el. Ez önmagukra és a betegekre nézve is veszélyt jelent” — írta az RTL-nek elkeseredetten.

Hozzátette, hogy egy 24 órás szolgálat során akár háromszor is kérhetnek 20 perces szünetet. A Mentődolgozók Szövetsége szerint a munka törvénykönyve alapján egy 9 órásnál hosszabb műszak alatt 45 perc pihenőidő járna nekik.

Lengyel Tibor, a szövetség elnöke azt is méltatlannak tartja, hogy még átöltözni sincs lehetősége kollégáinak:

Ha valamilyen testváladékkal szennyeződik a ruhájuk, akkor azt nem tudják lecserélni, nem tudják kitisztítani, letörölgetik valami papírral vagy bármivel, amivel éppen tudják és így mennek tovább dolgozni.

Hozzátette, hogy a vidéki mentőknek átvezénylés esetén a fővárosi mentőállomásokon kellene étkezési és pihenési lehetőséget biztosítani.

(Címlapkép: Egy mentőautó áll az V. kerületi Markó utca 22. és a Bihari János utca kereszteződésénél az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága előtt. MTVA/Faludi Imre)