Hiába ígért emelést Boldog, a jobbikos képviselő szerint alacsonyak a pedagógusbérek

Hiába ígért emelést Boldog, a jobbikos képviselő szerint alacsonyak a pedagógusbérek

Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői felszólalásában az oktatáspolitika egyik leggyakrabban emlegetett aktuális problémáját feszegette. Kérdését Rétvári Bence államtitkárnak tette fel, amit azzal vezetett fel, hogy a mezőtúri Rákóczi úti általános iskola felújítása után az átadóünnepségre "felsőbb utasításra", ahogy azt helyi fideszesektől megtudta, nem kapott meghívót sem egykori diákként, sem parlamenti képviselőként. Szavai szerint pedig szívesen részt vett volna a pár hete tartott rendezvényen. Azonban Boldog István kormánypárti képviselő jelen volt az eseményen, s bejelentette, lesz pedagógusbér-emelés.

Csányi leszögezte, ezzel az elképzeléssel abszolút egyetért, mivel már hosszú évek óta esedékes problémáról van szó, viszont hozzátette:

Most már a kérdésem csak annyi, hogy mikor és mennyit fognak emelni a pedagógusok bérén?

Rétvári, aki maga is ott volt a korszerűsített iskola átadásán, úgy fogalmazott, szerinte nem volt olyan kormányzati ciklus, amikor a pedagógusok bére ne emelkedett volna, és 2010-hez képest 64 százalékos emelkedés történt a pedagógusbérek esetében. A meghívás kapcsán az államtitkár azt felelte, más öregdiákok sem lettek meginvitálva.

Csányi Tamás viszontválaszában egyértelművé tette, hogy ő nem mint öregdiák, hanem mint országgyűlési képviselő kívánt volna megjelenni az átadón. A kérdéskör lényegére térve elmondta, Boldog István egy szeptember 16-i Facebook-bejegyzésében azt írta, "a frakció támogatását élvezi a javaslatom, így már biztos, hogy lesz pedagógus béremelés". De a jobbikos politikus a konkrétumokra lett volna kíváncsi, és arra, milyen eredményeket ért el.

Ugyanis lehet bármiről beszélni, visszamutogatni előző korszakokra, de a vetítési alap mégiscsak a 2014-es minimálbér összegével, 101 500 forinttal azonos. 

- mutatott rá az ellenzéki politikus, aki hangsúlyozta, egy tanár mostani kezdő fizetése 219 900 forint, ami nem az az összeg, amivel be lehet vonzani a fiatal pedagógusokat a pályára. 

Elöregedő pedagógus-társadalomról beszélünk, Önök ez ellen nem tesznek semmit, nem foglalkoznak az oktatásban dolgozókkal, nem emelik a bérüket, Önök eljátsszák a magyar jövendőt 

- zárta érvelését Csányi Tamás.

Novák Katalin szerint szükséges, de életszerűtlen a pedagógusbér-emelés

A családokért felelős tárca nélküli miniszter ezt a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón jelentette ki. Az ATV munkatársa arról kérdezte Novák Katalint, hogy a gondolkozik-e a kormány, a pedagógusbér számításának megváltoztatásán. A 2013-ban bevezetett életpálya-modell szerint ugyanis a tanárok bértábláját nem a mindenkori, hanem a 2014-es minimálbér, 101,500 forintos, összegéből számolják.

Erre válaszul Rétvári azt mondta, egy sikeres Magyarország alapja évről évre többet fordítani az oktatásra. Példaként azt hozta fel, hogy az intézményvezetők részére 50 százalékos béremelést hajtottak végre, ezzel nekik akár (bruttó) 600 ezer forint feletti fizetésük is lehet, feltéve, hogy az illető már 35 éve a pályán van. Végül az államtitkár ismételten a 2010 előtti korszak hibáit ecsetelte.