Csehország is beszállna az EU külső határainak védelmébe

Csehország is beszállna az EU külső határainak védelmébe

A csehek továbbra is elutasítják az illegális migránsok elosztását.

Csehország kész kivenni részét az Európai Unió külső határainak védelméből, de továbbra is elutasítja a menekültek elosztását a tagállamok között - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Ursula von der Leyen, aki egy gazdasági konferencián vesz részt Prágában, méltatta azt a segítséget, amelyet Csehország nyújt az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajnának és az ukrán menekülteknek.

Bejelentette, hogy

az Ukrajnát segítő államok várhatóan megemelt segítséget kaphatnak Brüsszeltől.

Kifejezte reményét, hogy Csehország támogatni fogja az ez irányú uniós elképzeléseket.

"Készen állunk kivenni részünket az Európai Unió külső határainak védelméből. Azt kellene elérnünk, hogy az emberek egyáltalán ne induljanak el Európába, hogy megakadályozzuk az emberkereskedők üzletelését az emberi szerencsétlenséggel"

- mondta Petr Fiala újságíróknak.

Kijelentette: a migránsok számának csökkentése és a külső határok védelme jobb megoldás, mint a bevándorlás következményeinek kezelése.

"Az illegális migránsok elosztását továbbra is elutasítjuk" - szögezte le a cseh miniszterelnök.

"Csehország tárt karokkal fogadta be az ukránokat. Köszönjük. Európa ezért mindig hálás lesz önöknek" - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen. Szerinte az ukrán migrációs hullámra is európai választ kell adni. Brüsszel erre a célra további 15 milliárd eurót szabadít fel a hosszú távú költségvetési kiadásokból - tette hozzá a bizottsági elnök.

(Címlapkép: Petr Fiala cseh miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog a kétoldalú megbeszélésüket lezáró sajtóértekezleten Prágában 2023. szeptember 26-án. MTI/EPA/Martin Divisek)