Cserben hagyta a dunakeszi önkormányzat a ki nem fizetett takarítókat?

Miután korábban az óvodai dolgozók esetében történt hasonló eset, most a hírportálunkhoz eljutott információk alapján az intézményi takarítók nem kapták meg havi jogos jussukat Dunakeszin - számolt be korábban a Dunakeszi-Online.

Az önkormányzat 2013-ban döntött úgy, hogy az intézmények takarítását a továbbiakban nem a városhoz tartozó Gazdasági Ellátó Szervezet látja el, a feladatot külsős cégnek szervezik ki. A szolgáltatási szerződést Etoile Első Német-Magyar Szolgáltató Kft. nyerte el, nettó 307 451 690 forintért, azaz összesen több mint 390 millió forintért, igaz, az erről szóló szerződés nem található meg sem a közbeszerzési adatbázisban, sem a város honlapján, sem a Közüzemi Kft. honlapján.

A cég azonban csődbe ment, november 30-án felszámolás alá is került, mintegy 30 takarító nem kapta meg jogos jussát december elején.

Segítséget ígért az önkormányzat - ez lett belőle

Az önkormányzat jelezte: rendkívüli támogatásban részesíti a személyzetet, a becsődölt céggel azonnal szerződést bontanak, és új pályázatot írnak ki.

Portálunk értesülései szerint a mintegy 30 takarítóból mindössze néhányan részesültek a rendkívüli támogatásból, az önkormányzat ugyanis csak azoknak fizetett, akiknek Dunakeszin van a bejelentett állandó lakcímük. A támogatás összege 30 ezer forint volt.

Az új vállalkozói szerződés megkötéséig, az eddig takarítást végző cég alkalmazottaival átmeneti, határozatlan időre a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. köt megbízási szerződést - jelezte az önkormányzat, portálunk viszont úgy tudja, hogy ez a szerződés kevesebb, mint fél hónapra, december 17-től 31-ig tart, erre az időszakra bruttó 40 ezer forintot fizetnek. Ezt viszont csak néhányan vállalták, azok, akik a rendkívüli támogatásból is részesültek.

Míg tehát továbbra is kérdéses, hogy mi lesz az elmaradt bérekkel, Varga Zoltán Péter, a Jobbik helyi elnöke arról tájékoztatta az Alfahírt, hogy az önkormányzat a másik ígéretét még ennyire sem tartotta be: a szerződésbontás ugyan megtörtént, de új pályázatot még most sem írtak ki a feladat elvégzésére, holott korábban azt ígérték, hogy jó esetben karácsony előtt már ki is derülhet, ki lép a becsődölt vállalkozás helyébe.