Csernobil - a turistaparadicsom

Az egykori katasztrófa színhelye ma bizarr, posztapokaliptikus tündérkert.

Kevesebben tudják ugyanakkor, hogy a város maga '86 után sem volt lakatlan. A katasztrófa után pár hónappal, 1986 szeptemberében a lakosok visszatérhettek, hogy a kisebb értéktárgyaikat magukkal vihessék. A lakásokat lezárták, viszont a közműveket még évekig üzemeltették, az épületeket telente felfűtötték, hogy ne váljanak lakhatatlanná. Tették ezt annak reményében, hogy emberi életre újra alkalmassá tehetik a várost.

Ennek érdekében a mentesítő egységek, valamint a katonaság már '86 májusában és júniusában többször is lemossa az épületeket és utakat (ahogyan a következő tíz évben is), szeptemberben pedig nagyszabású sugármentesítésbe kezdenek bele, aminek köszönhetően töredékére esik a sugárzás a város területén, bár továbbra is maradnak "forró pontok", vagyis olyan helyek, ahol még ma is könnyű pillanat alatt benyelni a halálos dózist.

A katonaság tehát jó ideig őrizte a várost, sőt, egyes intézményeit az ott szolgálatot teljesítő egységek használták is. Ilyen volt például az uszoda, amit egészen 1998-ig üzemeltettek. 1990-ben kikapcsolják a közműveket, ekkor gyakorlatilag lemondtak a városról. Pripjatyban csak a méréseket végző alkalmazottak és katonák maradnak.

A lakásokat, egykori közintézményeket azóta szinte teljesen kifosztották, ahogy a galériában is látszik, a szeméten kívül csak sitt, vagy a mentesítést végző katonák felszerelése maradt. A fosztogatás szinte önálló iparág lett a városban, különösen a fémből készült tárgyak voltak "veszélyben", persze a hazánkban is jól ismert fémgyűjtögetés itt kicsit veszélyesebb "foglalkozás" volt.

Pripjaty legtöbb épülete hagyományos paneltechnológiával készült, ezek az épületek még meglehetősen jól bírják az időjárás viszontagságait, bár vélhetően egy-két évtized és jóval kevesebb lesz a jó fotóstéma.

Ma már - hivatalos vezetéssel - megtekinthető a Zóna és a város, természetesen csak engedéllyel. Ennek köszönhetően a városról készült képek az utóbbi években szinte elárasztották a netet, így ami pár éve még a meglepetés erejével hatott, ma már csak keveseknek okoz nagy meglepetést.

A galériánkban található képeket a Facebookon osztották meg, ha további képekre kíváncsi, kattintson ide.