Oroszország az ENSZ-szel együttműködve biztosítaná Csernobil biztonságát

Oroszország az ENSZ-szel együttműködve biztosítaná Csernobil biztonságát

Az ENSZ-szel együttműködve biztosítaná Csernobil biztonságát Oroszország - számol be a BBC.

A Roszatom szerint a csernobili atomerőmű biztonságos működését biztosító tevékenységeket az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetével, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel egyeztetve végzik. A cég azt állítja, hogy orosz szakemberekből álló csapat tartózkodik az állomáson, hogy helyreállítsák az erőmű áramellátását. A Roszatom illetékesei azt is közölték, hogy továbbra is az ukrán személyzet irányítja a csernobili és a zaporizzsiai erőműveket.

A csernobili atomerőmű személyzete két hete műszakváltás nélkül dolgozik, a radioaktív anyagokról nincsenek információk

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták - közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ)...

Megjegyzik, hogy Petro Kotin, az Energoatom ukrán állami nukleáris vállalat vezetője pénteken arról beszélt, hogy valójában orosz mérnököket bíztak meg a zaporizzsjai állomás irányításával.

Ismeretes, az oroszok még a háború elején, február 24-én elfoglalták a csernobili atomerőművet, március 4-én pedig a zaporizzsjai erőmű szintén orosz ellenőrzés alá került.

Elrabolták Melitopol polgármesterét, több városban is légiriadó volt (percől percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez.