Még mindig orosz fogságban vannak a csernobili atomerőművet védő ukránok

Még mindig orosz fogságban vannak a csernobili atomerőművet védő ukránok

Továbbra is orosz fogságban van 169 ukrán nemzeti gárdista, akik a csernobili atomerőművet őrizték - közölte Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter kedden Csernobilban tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

A miniszter - aki a csernobili atomerőműben 1986-ban bekövetkezett nukleáris baleset évfordulóján látogatott oda - közölte, hogy jelenleg folynak a tárgyalások az orosz féllel a fogságba ejtett gárdisták kicseréléséről orosz katonák átadásáért cserébe. Szavai szerint egy részüket Oroszországba, másik részüket pedig Fehéroroszországba hurcolták el. Hozzátette, hogy Kijev tudomása szerint nincs sérült közöttük.

A csernobili atomerőművet a február 24-én kezdődött Ukrajna elleni háború elején foglalták el az orosz csapatok és március végén, április elején vonultak ki onnan.  

Közben az orosz csapatok az általuk megszállva tartott dél-ukrajnai Herszonban új vezetőket neveztek ki a városi és a megyei adminisztráció élére: Volodimir Szaldót a megyei és Olekszandr Kobecet a herszoni városirányítás élére.

"Meggyőződésem, hogy győzelmünk után ezeknek a kollaboránsoknak és bűntársaiknak felelniük kell. Ezek a kinevezések jogellenesek"

- írta Hennagyij Lahuta Herszon megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Ihor Kolihajev herszoni polgármester a Facebookon közölte, hogy a városban marad, de nem hajlandó együttműködni a vezetéssel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tájékoztatása alapján a 65 éves Szaldo 2002 és 2012 között volt Herszon polgármestere, majd utána két évig a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök mögötti Régiók Pártjának parlamenti képviselője. A háború kitörésekor támogatta Herszon orosz megszállását. Kobec a jelenlegi polgármester, Kolihajev sofőrje volt.

Az orosz katonák hétfőn foglalták el és vették birtokba a herszoni városházát, ahonnan az ott dolgozókat, köztük a polgármestert hazaküldték, az épületről pedig levették az ukrán zászlót - emlékeztetett a hírportál.