Csernobilban tűz van!

A csernobili zónában megint tűz van. A kijevi kormány tétlensége ökológiai katasztrófával fenyeget – írja a Vesztyi.

„A csernobili zónában az utóbbi 30 évben mindig is voltak tüzek, de közel sem olyan gyakran, mint idén. Egy évvel ezelőtt betiltották az ellenőrzéseket, ezért a tűzoltók és az ökológiai felügyelet, de még az erdészek sem tudnak ott ellenőrzéseket tartani. Ennek eredményeképp nincs kontroll. Közönséges gondatlanságról van szó” – mondta Vlagyimir Borejko ukrán ökológus.

A mostani tűzfészek a korábbi Kovsilovka és Zamosztye település közelében van. A tűzvész már hetven hektárnyi erdőt pusztított el. A tűzoltásban három repülőgép és egy helikopter vett részt. Több mint ötven forduló után sikerült eloltani a fák koronájában terjedő tüzet, de a földön terjedő tűzre ez nem igazán volt hatással. „Valószínűleg szándékos gyújtogatás volt. Először is azért, mert a tűz az erdő mélyén alakult ki, és egy specifikus terjedési formája van. A hatósági szervek nyomozást folytatnak” – mondta Petr Korotinszkij, Ukrajna Katasztrófaügyi Szolgálatának egyik vezetője.

Ukrajna Ökológiai Minisztériumának jelentése szerint nincs radioaktív fenyegetés. „A tűz ezúttal a zóna egyik legtisztább területén alakult ki, és nincs radioaktív fenyegetés. A helyzet ellenőrzés alatt áll. Tűzoltásokat folytatunk az ellenőrzött terület határain belül” – jelentették ukrán hivatalnokok.

A közelben élő lakosok szerint a tűz már április óta ég. „Ott a tűz már április óta ég. Egyes részeit beoltogatják, de a tőzeg megint égni kezd. Nemrég tértem vissza onnan, és elmondhatom, hogy ott sok száraz gaz és ledőlt fadarabok vannak” – mondta egy helyi lakos.