Elhunyt emberek aláírásaival bukhattak le a szolnoki körzet kamupártjai

Elhunyt emberek aláírásaival bukhattak le a szolnoki körzet kamupártjai

Elhunyt személyek adatait azonosíthatta ellenőrzése során a helyi választási bizottság többek között Csikós Attila, a Polgári Válasz jelöltje által leadott ajánlások között Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületében.

A hírről elsőként egy Kimondott Szolnok nevű Facebook-oldal számolt be, hozzátéve, állítólag olyan ajánlóíven is szerepelt elhunyt személy, melyet személyesen Csikós gyűjtött. Az információ kapcsán a helyi választási bizottságra hivatkoztak.

Az Alfahír birtokába jutott dokumentum szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megye 01. számú Egyéni Választókerület Választási Bizottsága megállapította, hogy Polgári Válasz Mozgalom ívein 5 esetben

„korábban elhunyt személyek adatai és aláírása szerepelt”.

Mivel ez arra utal, hogy az ajánlásokat valójában nem összegyűjtötték, hanem régebbi adatbázisokból másolhatták ki – így kerülhettek a személyek közé azóta elhunytak is -, a választási bizottság úgy döntött, kezdeményezi a szükséges jogi intézkedések megtételét és felkéri a helyi választási iroda vezetőjét, hogy

választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt a választási bizottság nevében készítse elő a büntetőfeljelentést.

A döntésről szóló iratot dr. Czifra Károly elnök jegyezte február 24-én. Az ajánlóívek hamisításának gyanúja nem csupán a Polgári Válasszal szemben merült fel a választókerületben, hanem a Gődény György-féle Normális Élet Pártjával, a Magyar Munkáspárttal és a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalommal szemben is.