Nagyon magas büntetőkamatot kell fizetnie azoknak a CSOK-hiteleseknek, akiknél nem születik meg időben a vállalt gyermek

Nagyon magas büntetőkamatot kell fizetnie azoknak a CSOK-hiteleseknek, akiknél nem születik meg időben a vállalt gyermek

Vajon megéri egyáltalán felvenni a csokot ilyen feltételek mellett?

Súlyos következménye van annak, ha egy Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) igénybe vevő párnál nem születik meg a baba határidőre - figyelmeztet a Bankmonitor.

Ha nem születik meg a gyermek, akkor a kapott támogatást büntetőkamattal növelten kell visszafizetni, amely alapesetben a jegybanki alapkamattal egyezik meg. Azonban az emelt összegű CSOK-nál – melyet három gyerek után új lakáscélra lehet megkapni – az alapkamat ötszörösének megfelelő kamatot kell fizetni, amely már 27 százalékos büntetést jelent.

A szabályok szerint egy gyermek vállalása esetén 4 éven belül, két gyermek esetén 8 éven belül, míg az emelt összegű CSOK esetében 10 éven belül kell a gyermekeknek megszületnie (ez utóbbi esetben lehet csak három gyereket vállalni).

A lap egy példát is hoz: eszerint egy pár 3 vállalt gyermek után venné igénybe a CSOK-támogatást 10 millió forint értékben, a 10 éves időszak alatt viszont csak két gyerek születne meg. Ebben az esetben a két gyerek után járó 2,6 millió forintot jogosan vették igénybe, azonban a maradék 7,4 millió forintot  büntetőkamattal növelten vissza kell fizetniük, tehát egyösszegben kellene az állam felé rendezniük 27,3 millió forintot.

Jogosan merülhet fel mindezek után sokakban a kérdés: megéri-e egyáltalán felvenni a csokot ilyen feltételek mellett? A Bankmonitor szakértői szerint csak azután érdemes belevágni, hogy alaposan átgondoltuk mekkora támogatást vennénk igénybe és mennyi gyermeket vállalnánk.