CSOK: sokan hamis reményeket tápláltak

Tavasszal az építkezők 43 százaléka akarta igénybe venni a CSOK-ot, ám csak kevesebb mint a felüknek sikerült ez a bravúr.

Míg áprilisban az építkezés és felújítás előtt álló lakosság 43 százaléka tervezte, hogy igénybe veszi a CSOK-ot, addig a valóban építkezők 21 százaléka vette csak igénybe. Sokan hamisan tápláltak reményeket. A szakemberek és a kereskedők is jobbra számítottak, de azért nem panaszkodnak - olvasható a Mapei saját kutatásában.
 
Az építőipari cég áprilisban és augusztusban mintegy 2000, építtetőt és felújítással foglalkozó szakembert kérdezett meg a kormány és a kormányközeli sajtó által nagy dírrel-durral bejelentett programról, ám az eddigi tapasztalatok alapján a CSOK inkább csalódás, mint sikertörténet.
 
A cég szerint ugyanis eddig jóval kevesebben vették igénybe a CSOK-ot, mint amennyien tervezték. Az áprilisi felmérés szerint a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi a CSOK-ot. Az augusztus végén megismételt felmérés során viszont már csak mindössze a válaszadók 21 százaléka válaszolta azt, hogy valóban igénybe is vette. A „hoppon” maradók 80 százaléka egyszerűen nem volt rá jogosult.

Hamis remények

Az első kiábrándulás után mára óvatosabban terveznek az emberek, mindössze 25 százalék tervezi a CSOK igénybe vételét. A megkérdezettek 50 százaléka biztosan tudja, hogy nem veszi igénybe a támogatást, 25 százalék még bizonytalan - írják a felmérésben.
„Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy sokan tápláltak hamis reményeket. Még azelőtt terveznek a támogatással, mielőtt tájékozódtak volna a részletekről. A tapasztalatunk szerint hasonlóan optimista a lakosság a költségek és az építkezés idejével. Mindkettőt hajlamosak jelentősen alulbecsülni”
– mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Nem lefutott ez a meccs?

A Mapei Kft. megkérdezett több mint 250 burkoló szakembert és burkolatkereskedőt is a CSOK-ról. A szakemberek 72 százaléka jobbra számított. Pedig 47 százalékuknak volt CSOK-os megrendelése, és a válaszadók 60 százalékának több a megrendelése az előző évhez képest. A megkérdezettek 33 százalékának változatlan volt, míg 7 százaléknak csökkent a forgalma.
 
A megkérdezett kereskedők 26 százaléka érzékelte a CSOK hatását. 22 százalékuk volt vele elégedett, 69 százalék számított jobbra. Pedig eddig a kereskedőknek is jobb éve volt mint egy évvel ezelőtt: 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növekedett a forgalma.
„Lesz ez még jobb is. Az utolsó negyedévben a CSOK élénkülésére lehet számítani. A jövőre nézve az is bizakodásra ad okot, hogy a kormány ezen a héten tett bejelentése szerint bővíti a jogosultak körét”
– mondta Markovich Béla.