Csökkenhet a nyers tej áfája

A kiskereskedelemben elérhető ultrahőkezelt tejek helyett az alapanyag forgalmi adója csökkenhet öt százalékra

Az újság szombati számában megjelent írás szerint a lap úgy tudja, hogy a döntés megszületett, a kormány már csak a technikai részletek kidolgozásán munkálkodik. 

Az alapanyag forgalmi adójának csökkentésével egyébként nemcsak a tej, hanem az abból készült tejtermékek versenyképessége is javulhat a hazai piacon - olvasható a napilapban.

Az újság beszámol arról, hogy Lázár János egy pénteki fórumon elmondta: a sertéshús forgalmi adócsökkentése rámutatott arra, hogy az alacsonyabb áfa ugyan jelentősen csökkentette a fogyasztói árakat - ezzel javítva a lakosság vásárlóerejét -, a termelők azonban a pozitív irányú intézkedésből szinte semmit sem éreztek.

Ennek oka, hogy a kereskedelem az értékesítési ár mellett a beszerzési árat is csökkentette, így a termelők kénytelenek még olcsóbban továbbadni a portékájukat a kereskedőknek, mint korábban. A tárcavezető szerint a kormány tanult ebből, a tej esetében ezért olyan intézkedést szeretne meghozni, ami a közvetlenül kifizetett támogatások mellett valós segítséget jelent a tejtermelő gazdaságoknak - írja a Magyar Idők. 

A lap írása szerint a helyzet egyre súlyosabb, a hazai tejfelvásárlási árak mára 70 forint alá estek, sőt, a kisebb termelők esetében az 50 forintot is alig éri el egy liter nyers tej ára, ez a szint jóval az előállítási költség alatt van, s ha tovább csökkennek, félő, hogy tehenészetek tucatja hagy fel a termeléssel.