Hajrá, helyi csapat! A kurd menekültek által alapított klub feljutott a svéd első osztályba

Minden szempontból történelmi eredmény.

A Dalkurdot kilenc svédországi kurd menekült alapította 2004-ben, hogy alternatívát tudjanak mutatni Borlange város bevándorló tinédzsereinek számára. Jellemző, hogy az első játékosok a város másik csapatából, az IK Brage-ből fegyelmi okokból kizárt fiatalokból kerültek ki.

Ramazan Kizil alapító - 1989. november 26-án érkezett a skandináv országba - úgy nyilatkozott a később sportszakmai szempontból is jelentőssé váló eseménnyel kapcsolatban, hogy a Dalkurd inkább szociális projektként, nem pedig labdarúgó klubként indult.

A csapat a svéd hetedosztályban kezdett 2005-ben, de 2010-ben már a harmadosztályban szerepelt.

Egyébként korábban egyetlen csapatnak sem sikerült eljutnia a legalacsonyabb osztályból a legmagasabb szintre - minden szempontból példátlan ez az eredmény.

Az integráció mellett egyre hangsúlyosabb vált már az eredményesség is.

Kizil alapvető célja az volt, hogy a hatéves játékostól a klubelnökig a Dalkurd egy családot alkosson, szerették volna megmutatni a bevándorló hátterű fiataloknak, hogy hisznek bennük és támogatják őket.

A sportsikerek azonban meghozták a médiafigyelmet - így nemsokkal később a nemzeti, majd a nemzetközi hírnevet is meghozta a klub számára.

"A mellkasunkon lévő kurd zászló pedig olyanná tett minket, mint amilyen egy nemzeti válogatott"

- nyilatkozta már csapatkapitányként a pesmerga katona fiaként 12 évesen Svédországba érkező Peshraw Azizi.

Azizi nemrég úgy nyilatkozott, egyértelmű választás volt számára a kurd zászlóért való küzdelem, mert az egész családja ezért harcolt.

A labdarúgó beszámolt róla, hogy egy alkalommal Moszul közelében egy pesmerga katona felismerte őt, és gratulált neki. Ma a kurdisztáni emberek három csapatot támogatnak: a Real Madridot, a Barcelonát és a Dalkurdot.

De a klub az egész világon számíthat a kurdok támogatására, még úgy is, hogy volt olyan esztendő, amikor 14 különféle náció játékosa lépett pályára a kurd nemzeti zászlós mezben.

S hogy mit hoz a jövő?

A kurd menekültek által alapított klubnál tovább álmodnak - Svédország egyik vezető klubjává válnának.