Megszavazták a dánok, hogy hazájuk csatlakozzon az EU közös védelmi politikájához

Megszavazták a dánok, hogy hazájuk csatlakozzon az EU közös védelmi politikájához

Megszavazta a dán lakosság, hogy Koppenhága csatlakozzon az Európai Unió védelmi politikájához - jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök szerda éjjel. A témáról tartott voksoláson a résztvevők kétharmada igennel szavazott.

Frederiksen az eredményt ismertetve kijelentette, hogy a jelentős mértékű támogatással üzenetet küldtek nemcsak az EU-nak, hanem a NATO-nak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is. "Megmutattuk, hogy miközben Putyin lerohan egy szabad országot, és Európa stabilitását fenyegeti, mi, többiek, még jobban összefogunk" - fogalmazott. Európa más lett az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, február 24. után, mint előtte volt - tette hozzá a dán kormányfő az eredményt indokolva.

A NATO-tag Dánia - amely több más területen sem csatlakozott az uniós együttműködéshez - az egyetlen EU-tagország volt, amely nem vett részt az EU közös védelmi politikájában. Üdvözölte a döntést Soren Pape ellenzéki vezető is.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke történelmiként méltatta a szavazás eredményét. Meggyőződésüket fejezték ki, hogy a döntés mind Dánia, mind az EU számára kedvező hatásokkal jár.

(MTI)