Davutoglu alakíthat kormányt

Az elnöki hivatal közleménye szerint Davutoglu az elnöki palotában találkozott Erdogannal.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Davutoglu az elnöki palotában találkozott Erdogannal. A várakozások szerint az AKP vezetője szerdán vagy csütörtökön nevezi meg minisztereit.

Az iszlamista gyökerű konzervatív AKP november 1-jén a szavazatok közel 50 százalékát szerezte meg, és ezzel a törvényhozásban visszanyerte abszolút többséget, amelyet az öt hónappal ezelőtti parlamenti választásokon elvesztett. Az előre hozott voksolásra azért volt szükség, mert a koalíciós tárgyalások zátonyra futottak.

Kedden felesküdött a megújult 550 tagú parlament, amelyben az AKP-nak 317, a legerősebb ellenzéki pártnak számító balközép Köztársasági Néppártnak (CHP) 134, a harmadik helyen befutó kurdbarát Népi Demokratikus Pártnak (HDP) 59, míg a negyedik helyen végző szélsőjobboldali Nemzeti Cselekvés Pártjának (MHP) 40 képviselője foglalhat helyet.

A HDP beszámolója szerint a párt két tagja a délkelet-törökországi Nusaybinben péntek óta érvényben lévő kijárási tilalom miatt nem tudott részt venni az eskütételen. A szíriai határ közelében található városban a biztonsági erők a betiltott és terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) feltételezett harcosai ellen lépnek fel, így a településen heves harcok folynak, a lakók pedig el vannak zárva a külvilágtól.