De vajon miért rázza a hideg Orbánt a dunaújvárosi Fidesztől?

Korrupció és gyilkossági ügy borzolta a dunaújvárosiak életét, ahol most vasárnap választanak.

Az első cikkben megismerkedhettek a közvilágítás-mutyival, az öngyilkosságba menekülő alpolgármester történetével, az összeférhetetetlen, álláshalmozó helyi erős emberrel, egy privatizált, majd visszabérelt, később nyomortanyává züllesztett SZTK-val, és persze a polgármester igen furcsa szerepével. Sajnos azonban itt még nem állhatunk meg, sorozatunk második részében hamis érettségiken keresztül láthatunk gyilkosságot és nem utolsósorban a Fideszen belüli utódlási harcba is belekóstolhatunk.

Ha a két cikk egymás után olvassa, talán a kedves olvasó számára is világossá válik, miért is fáj annyira a kormánypárt és Orbán Viktor feje a dunaújvárosi Fidesz név hallatán.

wer

Orbán Viktor és Cserna Gábor polgármester kedden. MTI fotó: Koszticsák Richárd

Kamu érettségije van a fideszes önkormányzati képviselőnek

A dunaújvárosi Fidesz természetesen nemcsak Cserna és Gál Roland miatt szerepel sűrűn a hírekben. Iván László fideszes önkormányzati képviselőről, aki a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-nél dolgozik, a Castellum.do hírportál írta meg, hogy hamis érettségije van.

Ezt bizonyítékkal is alátámasztották: az Iván bizonyítványában szereplő OM kód nem azonos a kiállítóként feltüntetett oktatási intézmény OM kódjával (a kamubizonyítvány szerint a képviselő a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett, de az OM azonosító alatt a vizslási Kerekerdő Óvoda található). A DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. a botrány kapcsán úgy fogalmazott: Iván László munkakörének ellátásához érettségi bizonyítvány megléte nem szükséges, ezáltal a tárgybeli érettségi bizonyítvány nem is került benyújtásra a társaság részére. A közokirat-ügyet a XIV. kerületi Rendőrkapitányság is lerázta magáról és elutasította az ügyben született feljelentést: "Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint megállapítható", hogy a tárgybeli bizonyítványt Iván László a 2014. október 12-i választásokat megelőző önkormányzati képviselő-jelölt kampánya során nem használta fel. Ezért szerintük a közokirat-hamisítás büntette tényállási elemek hiányában nem valósult meg. A tárgybeli bizonyítvány vonatkozásában a rendőrség kétséget kizáró módon nem tudta megállapítani, hogy Iván László hamis közokiratának készítése mikor történt. Továbbá a rendőrség a bizonyítványban szereplő 2001. június 19-i dátumot vette alapul, amely alapján a cselekmény büntethetősége elévült.

A feljelentő Sneider Tamáshoz, az Országgyűlés jobbikos alelnökéhez fordult, aki tavaly januárban, majd júniusban is megkereséssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. Az Alfahír úgy tudja, hogy az ügyben érdemi döntés még nem született, mert a Budapest XIV. kerületi Rendőrkapitányság a nyomozás megszüntetésére tett javaslatot tavaly június 26-án küldte meg a Dunaújvárosi Járási Ügyészségnek.

Érettségi "csíny" egy DK-s képviselőnél

Zárójelesen, de nem mellékesen megjegyzendő: az is a dunaújvárosi politikát jellemzi, hogy nem csupán a Fideszben, hanem a Demokratikus Koalícióban is található érettségi-botrány.

Elképesztő módon Besztercei Zsolt önkormányzati képviselő a Castellum.do hasábjain vallotta be, hogy 1990 környékén egy barátjától kölcsönkért érettségivel jelentkezett technikumba. Besztercei „csínynek” nevezte az esetet, amely idővel egy névtelen feljelentésnek köszönhetően kiderült, de a „csíny” végül bírósági tárgyalás mellőzésével és büntetés kiszabása nélkül zárult. Besztercei utána sikeresen letette az érettségi vizsgát és négy diplomát szerzett.

„Nem az a dicsőség, ha valaki sosem bukik el, hanem az, ha mindig talpra áll. Én talpra álltam, miután önhibámból elbuktam, és mindig is talpra fogok állni, bármikor próbálnak elgáncsolni az említett jóakarók”

- mondta a Castellumnak.

A májusi képviselő-testületi ülésen Besztercei megalapozatlan vádakkal esett neki az Európai Parlament három jobbikos képviselőjének az európai acélgyártás és a Dunaferr összefüggésében. A vádakra Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője reagált az Alfahírnek.

Utódok a Fideszben

Egyértelműen a legnagyobb visszhangot kiváltó hír, ami Dunaújvároson kívül az országos sajtó szalagcímeiben is megjelent, a brutális fideszes gyilkosság volt. Az Alfahír egész cikksorozattal számolt be Gál Roland ügyéről. A volt fideszes önkormányzati képviselő, aki egyben Dunaújváros közbiztonságáért felelős tanácsnoki tisztségét is betöltötte, megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy részt vett egy dunaföldvári vállalkozó kegyetlen meggyilkolásában. A vállalkozó bebetonozott holttestét Gál Roland egyik hozzátartozójának az ingatlanán találták meg a rendőrök. A fideszes politikus már javában előzetesben ült, mikor márciusban lemondott a mandátumáról. Emiatt kell június 5-én időközi választást tartani Dunaújvárosban, ahol a megalapozott politikai hangulatot csak tovább korbácsolták a kampány keltette indulatok.

A Fidesz az egykori karate sportolót, Lassingleitner Fruzsinát indítja, akinek családja az Alfahír információi szerint igen jó kapcsolatokat ápolt Gál Rolanddal. A baráti viszonyt jelzi, hogy a mai napig megtalálható az interneten az előzeteseben csücsülő Gál és „utódja” közös fotója, amit előbbi nyilvánvalóan már nem őrizget a legkedvesebb emlékei között.

we

Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje a kép jobb szélén, Gál Roland középen

Lassingleitner indulását Cserna Gábor jelentette be áprilisban. A városban azt beszélik, hogy már Cserna lehetséges utódja is megvan: Kovács Judit, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági, illetve a helyi kézilabda-akadémia vezetőségének tagja. Kovácsról úgy tudni, hogy a „nagy ember” Dorkota Lajossal egy párt alkotnak a magánéletben.

Kovács Juditról találtunk egy márciusi felvételt, ebben egy helyi lakos, Pecsét István gyógyulását segítő adománygyűjtésről nyilatkozik. Retorikailag leginkább az 50-es éveket megközelítő „bölcsességgel” jelenti ki: „igen, a népünket neveltük”. A DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja szerint „tanítani kell a népet az összefogásra”. Kovács Judit 1:29-től beszél a videóban.

Sötét pletykák minden utcasarkon

Ha a Fidesz meg is próbál rendet teremteni dunaújvárosi szervezetében, nem lesz könnyű dolga. Cserna Gábor eltüntetése pedig egyáltalán nem biztos, hogy önmagában eloszlatja a tornyosuló botrányokat. A dunaújvárosiak érezhetően kiábrándultak a politikából és a politikusokból. Vad találgatások és pletykák terjednek vásárolt nyelvvizsgáról, „Trükkös” becenevű politikusról, drogelvonóról és egyéb múltbéli rendőrségi ügyekről. Némelyikről nem lehet eldönteni, hogy a felfokozott hangulat által kiváltott nyers reakciókról, szájhagyomány útján terjedő dunaújvárosi mondákról, vagy olyan ügyekről van szó, amelyek csak bizonyításra várnak. Egy biztos, mindezek, a már konkrét ügyek mellett is befolyásolni fogják a június 5-i időközi választás végeredményét.

Elszerénykedett modern városok 

Ellentétben a többi, Modern városok keretében tartott sajtótájékoztatóval, a dunaújvárosi eseményt már nem verték olyan nagy dobra a közmédiában és a közpénzből kitömött pártsajtóban. A kormany.hu-n élőben közvetített sajtótájékoztatóból végül a Youtube-ra felkerült verzióból már kivágták Cserna Gábor polgármester beszédét. Szerencsére azonban - persze alaposan megvágva - a dunaújvárosi tévé mégis közölt ebből részleteket.